View Single Post
  #1   (View Single Post)  
Old 26th November 2009
gpatrick gpatrick is offline
Package Pilot
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 219
Default Xorg hangs on exit

Using OpenBSD 4.6 on a Toshiba satellite L505D-S5983 laptop. At first when I tried to start X it would give me a black screen and the entire machine would freeze. Only a hard reset would work. It uses the radeonhd driver and ATI card.

I tried (using all combinations):
Option "DRI" "True"
Option "UseAtomBIOS" "True"
Option "AtomBIOS" "pll=on"

Found one forum where someone had the exact problem and solved it using the option "UseAtomBIOS" but that doesn't work for me.

Only when I switched the driver to vesa does X start and I have a working display. The only problem is when I try to exit, it closes all apps and then hangs. Nothing in the log file indicating a problem when using the vesa driver at exit. Nothing in the log file at all when using the radeonhd driver.

My /etc/X11/xorg.conf:
Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "dri"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "freetype"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "wsmouse"
Option "Device" "/dev/wsmouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
### [arg]: arg optional
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "AccelMethod" # [<str>]
#Option "offscreensize" # [<str>]
#Option "SWcursor" # [<bool>]
#Option "ignoreconnector" # [<str>]
#Option "forcereduced" # [<bool>]
#Option "forcedpi" # <i>
#Option "useconfiguredmonitor" # [<bool>]
#Option "HPD" # <str>
#Option "NoRandr" # [<bool>]
#Option "RROutputOrder" # [<str>]
#Option "DRI" # [<bool>]
#Option "TVMode" # [<str>]
#Option "ScaleType" # [<str>]
#Option "UseAtomBIOS" # [<bool>]
#Option "AtomBIOS" # [<str>]
#Option "UnverifiedFeatures" # [<bool>]
#Option "Audio" # [<bool>]
#Option "HDMI" # [<str>]
#Option "COHERENT" # [<str>]
Identifier "Card0"
#Driver "radeonhd"
Driver "vesa"
VendorName "ATI"
BoardName "Unknown Board"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Last edited by gpatrick; 26th November 2009 at 07:56 AM. Reason: add laptop model
Reply With Quote