DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > FreeBSD > FreeBSD Ports and Packages

FreeBSD Ports and Packages Installation and upgrading of ports and packages on FreeBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 5th July 2009
DNAeon DNAeon is offline
Shell Scout
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bulgaria
Posts: 138
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default Broken ports in /usr/ports/x11

Hi,

I've started portmaster yesterday to upgrade my ports, but I've encountered for the first time errors while upgrading. Well, I guess there's always a first time for everything, but till now I was not able to fix the issue, so I'm asking you for help

The first error was encountered while upgrading x11/gnome-desktop:

Code:
I/O error : Attempt to load network entity http://scrollkeeper.sourceforge.net/dtds/scrollkeeper-omf-1.0/scrollkeeper-omf.dtd
/usr/ports/x11/gnome-desktop/work/gnome-desktop-2.26.3/desktop-docs/gpl/gpl.omf.in:2:
 warning: failed to load external entity "http://scrollkeeper.sourceforge.net/dtds/scrollkeeper-omf-1.0/scrollkeeper-omf.dtd"
p://scrollkeeper.sourceforge.net/dtds/scrollkeeper-omf-1.0/scrollkeeper-omf.dtd"
                                                                               ^
Making all in lgpl
/usr/local/bin/xml2po: not found
gmake[3]: *** [ar/lgpl.xml] Error 127
gmake[2]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[1]: *** [all-recursive] Error 1
gmake: *** [all] Error 2
*** Error code 1

Stop in /usr/ports/x11/gnome-desktop.
The above I/O error : Attempt to load network.... is repeated a lot of times and then the build fails.

/usr/local/bin/xml2po: not found - don't know where exactly it fails, probably xml2po executes some other commands, but here's what I've got in /usr/local/bin:

Code:
# ls -l /usr/local/bin/xml2po
-r-xr-xr-x  1 root  wheel  28691 Jun 17 19:17 /usr/local/bin/xml2po
The second port that I tried to install yesterday and again encountered errors while building is x11/rxvt-unicode:

Code:
===>   rxvt-unicode-9.06 depends on file: /usr/local/bin/perl5.8.9 - found
===>  Patching for rxvt-unicode-9.06
===>   rxvt-unicode-9.06 depends on file: /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.8.9/mach/Encode/HanExtra.pm - found
===>   rxvt-unicode-9.06 depends on file: /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.8.9/mach/Encode/JIS2K.pm - found
===>   rxvt-unicode-9.06 depends on file: /usr/local/bin/perl5.8.9 - found
===>  Applying FreeBSD patches for rxvt-unicode-9.06
Can't load '/usr/local/lib/perl5/site_perl/5.8.9/mach/auto/Encode/HanExtra/HanExtra.so' for module Encode::HanExtra:
 /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.8.9/mach/auto/Encode/HanExtra/HanExtra.so: Undefined symbol "PL_stack_max"
 at /usr/local/lib/perl5/5.8.9/mach/XSLoader.pm line 70.
 at /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.8.9/mach/Encode/HanExtra.pm line 7
Compilation failed in require at ./gentables line 11.
BEGIN failed--compilation aborted at ./gentables line 11.
*** Error code 255

Stop in /usr/ports/x11/rxvt-unicode.
Checking chinese/p5-Encode-HanExtra/pkg-desc I see this:
Code:
If you are using perl 5.8 or later, Encode::CN and Encode::TW will
automatically load the extra encodings for you, so there's no need to
explicitly write use Encode::HanExtra if you are using one of them already.
So I changed the lines to Encode::CN and Encode::TW, but that doesn't help either. Seems that the patching of the files is not being done correctly.

I had to patch the files manually and then start the building again, but after some time it fails again, complaining about errors like below:
Code:
 error: 'void from_imlocale_to_locale(const char*, const char*, wchar_t*, int)' previously defined here
Probably the patches are not working, at least for me

Any ideas, hints?

Thanks,
D
__________________
"I never think of the future. It comes soon enough." - A.E

Useful links: FreeBSD Handbook | FreeBSD Developer's Handbook | The Porter's Handbook | PF User's Guide | unix-heaven.org
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 5th July 2009
adamk adamk is offline
Spam Deminer
 
Join Date: May 2008
Posts: 250
Thanked 5 Times in 8 Posts
Default

What happens if you run '/usr/local/bin/xml2po' ? Mine was left in an odd state due to the upgrade to python2.6. I had to upgrade the gnome-doc-utils port manually to get xml2po to use the correct version of python.

Adam
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 5th July 2009
DrJ DrJ is offline
ISO Quartermaster
 
Join Date: Apr 2008
Location: Gold Country, CA
Posts: 506
Thanked 39 Times in 39 Posts
Default

See here:

http://lists.freebsd.org/pipermail/f...ne/022694.html

There's a few Gnome ports you have to upgrade manually after the Python update.
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 5th July 2009
DNAeon DNAeon is offline
Shell Scout
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bulgaria
Posts: 138
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Thank you all for the feedback!

I do remember now that I had to upgrade to python26 a couple of weeks ago and said to myself not to forget to upgrade all the other relevant ports, but seems that I forgot about that

The interesting part of this is that I didn't get any errors while using the 'outdated' python dependent ports.

After upgrading the ports to python26 everything is fine - x11/gnome-desktop is building just fine, that's a relief

But the issue with rxvt-unicode is still relevant - don't know why... Perhaps somethings else I'm missing here..

Regards,
D

P.S.: Hey, where did the "Thanks" button go? I don't see it anymore..
__________________
"I never think of the future. It comes soon enough." - A.E

Useful links: FreeBSD Handbook | FreeBSD Developer's Handbook | The Porter's Handbook | PF User's Guide | unix-heaven.org

Last edited by DNAeon; 5th July 2009 at 08:27 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
packages vs ports zelut FreeBSD Ports and Packages 17 28th October 2009 08:19 AM
Packages vs. Ports guitarscn OpenBSD Packages and Ports 3 1st October 2008 04:43 AM
no /usr/ports or /usr/src/ports ?? ukulele OpenBSD Installation and Upgrading 3 27th July 2008 09:50 PM
Why ports? disappearedng FreeBSD Ports and Packages 14 20th July 2008 09:29 PM
Install ports from cd? xCipherx OpenBSD Packages and Ports 5 2nd June 2008 06:35 PM


All times are GMT. The time now is 09:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick