DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 6th February 2010
rva rva is offline
New User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Post disabled cardbus?

Dell Latitude D600, works beautifully.
i've been running obsd on various machines around the house since 2.8.
with the phasing out of windows 2000 happening early this summer and some of the [major] exploits suffacing this year i'm moving to convert my entire home lan to *nix.
these last 2 weeks i have installed slackware, debian, crux, and gentoo linux. none of these worked as well right out of the box as openbsd 4.6, the only problem i have anymore is with my cardbus being [disabled?] same problem as the guy with the D400 has. i'm going to look into this more as it will enable an acx wireless device i own.
i'm specifically working with fvwm + mrxvt, and firefox/vlc. i don't see the need for anything else really. if anyone has an 'official' word on enabling this cardbus let me know -- i'm a newb 2 kernel mods even if it is just removing #'s from source.

here is my dmesg output for anyone curious
Code:
linksys wusb600n [ralink] run0
bwi0 on board broadcom wifi
acx -> not available/visible without cardbus support
Code:
OpenBSD 4.6 (GENERIC) #58: Thu Jul  9 21:24:42 MDT 2009
    deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel(R) Pentium(R) M processor 1400MHz ("GenuineIntel" 686-class) 1.40 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,TM,SBF,EST,TM2
real mem  = 1072975872 (1023MB)
avail mem = 1028710400 (981MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 10/29/03, BIOS32 rev. 0 @ 0xffe90, SMBIOS rev. 2.3 @ 0xf8cc0 (62 entries)
bios0: vendor Dell Computer Corporation version "A08" date 10/29/2003
bios0: Dell Computer Corporation Latitude D600
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: tables DSDT FACP ASF!
acpi0: wakeup devices LID_(S3) PBTN(S4) PCI0(S3) USB0(S1) USB1(S1) USB2(S1) USB3(S1) MODM(S3) PCIE(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (AGP_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (PCIE)
acpicpu0 at acpi0: C3, C3, C2, C1, PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature 102 degC
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "DELL 4P894 " serial 10658 type LION oem "Panasonic"
acpibat1 at acpi0: BAT1 not present
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: PBTN
acpibtn2 at acpi0: SBTN
acpidock0 at acpi0: GDCK not docked (0)
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivout0 at acpivideo0: CRT_
acpivout1 at acpivideo0: LCD_
acpivout2 at acpivideo0: DVI_
bios0: ROM list: 0xc0000/0x10000
cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
cpu0: Enhanced SpeedStep 1399 MHz: speeds: 1400, 1400, 1400, 1200, 1000, 800, 600 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82855PM Host" rev 0x03
intelagp0 at pchb0
agp0 at intelagp0: aperture at 0xe0000000, size 0x8000000
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82855PM AGP" rev 0x03
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Radeon Mobility M9" rev 0x01
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
radeondrm0 at vga1: irq 11
drm0 at radeondrm0
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801DB USB" rev 0x01: irq 11
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb1 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0x81
pci2 at ppb1 bus 2
bge0 at pci2 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5702X" rev 0x02, BCM5703 A2 (0x1002): irq 11, address 00:0d:56:7d:b6:b0
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5703 10/100/1000baseT PHY, rev. 2
cbb0 at pci2 dev 1 function 0 "O2 Micro OZ711EC1 SmartCardBus" rev 0x20: irq 11, CardBus support disabled
cbb1 at pci2 dev 1 function 1 "O2 Micro OZ711EC1 SmartCardBus" rev 0x20: irq 11, CardBus support disabled
bwi0 at pci2 dev 3 function 0 "Broadcom BCM4306" rev 0x02: irq 11, address 00:90:4b:69:37:26
cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
pcmcia0 at cardslot0
cardslot1 at cbb1 slot 1 flags 0
pcmcia1 at cardslot1
ichpcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801DBM LPC" rev 0x01
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801DBM IDE" rev 0x01: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <HITACHI_DK23FB-40>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 38154MB, 78140160 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 5
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <_NEC, DVD+RW ND-5100A, 10AC> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
auich0 at pci0 dev 31 function 5 "Intel 82801DB AC97" rev 0x01: irq 11, ICH4 AC97
ac97: codec id 0x83847650 (SigmaTel STAC9750/51)
ac97: codec features headphone, 20 bit DAC, 20 bit ADC, SigmaTel 3D
audio0 at auich0
"Intel 82801DB Modem" rev 0x01 at pci0 dev 31 function 6 not configured
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at ichpcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
biomask ed6d netmask ed6d ttymask ffff
mtrr: Pentium Pro MTRR support
"O2Micro, SmartCardBus Reader, V1.0" at pcmcia1 function 0 not configured
run0 at uhub0 port 3 "Cisco-Linksys LLC Dual-Band Wireless-N USB Network Adapter" rev 2.00/1.01 addr 2
run0: MAC/BBP RT2860 (rev 0x0102), RF RT2850 (MIMO 2T2R), address 00:1e:e5:dd:73:c2
uhidev0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Microsoft Microsoft 5-Button Mouse with IntelliEye(TM)" rev 1.10/3.00 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 5 buttons, Z dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
softraid0 at root
root on wd0a swap on wd0b dump on wd0b

Last edited by vermaden; 6th February 2010 at 04:57 PM. Reason: Use [ code] tags mate.
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 6th February 2010
ocicat ocicat is online now
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,936
Thanked 190 Times in 160 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by rva View Post
...the only problem i have anymore is with my cardbus being [disabled?] same problem as the guy with the D400 has.
The hardware thread in which you responded is intended as general information. Your request for support will get lost within it, & I have split you message away to focus on your compatibility questions.

From the dmesg(8) output provided:
Code:
"O2Micro, SmartCardBus Reader, V1.0" at pcmcia1 function 0 not configured
Messages emitted by the OpenBSD 4.6 kernel are stating that while the cardbus reader hardware has been identified, no driver has been found which is compatible with the its hardware signature. This is the meaning of "not configured" displayed above.
Quote:
here is my dmesg output for anyone curious
Code:
linksys wusb600n [ralink] run0
bwi0 on board broadcom wifi
acx -> not available/visible without cardbus support
The problem is that the hardware offering cardbus support has not been configured. However, the run(4) driver would be able to recognize the card itself.

As for solutions, nothing obvious is indicated. You might want to try installing a snapshot of -current to see if newer development now recognizes your hardware, but I have no knowledge of whether this will lead to a successful result. Snapshots of -current are installed in the same manner as -release, & reviewing the information found in Section 4 of the FAQ is always a good idea.

If you are puzzled by the differences between -release & -current, studying Section 5.1 will help clear up any ambiguity.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 7th February 2010
rva rva is offline
New User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 4
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

anyways, thank you for giving this attention as promptly as you did ocio. i'm going to have to go back home and dig the d400 cardbus dmesg thread out of my history.
the guy had a pci enum hack for the kernel? or something, it was in the obsd laptop threads precursor. and thank you for the suggestion to move into -stable, i will most certainly do so. i'm kind've saddened to see that some of the obsd dev's frown @ virtuabox support, but i certainly understand the [sort of] anti-vmware/virtuabox/wine threads that im seeing here. i love this os, even way back when the installer was _archaic_ thanks again ';]
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Marvell 88E8038 ethernet adaptor doesn't work with NetBSD 5, even with ACPI disabled GullibleJones NetBSD General 2 13th December 2009 10:55 AM


All times are GMT. The time now is 12:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick