DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > FreeBSD > FreeBSD General

FreeBSD General Other questions regarding FreeBSD which do not fit in any of the categories below.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1   (View Single Post)  
Old 20th July 2008
troberts troberts is offline
Port Guard
 
Join Date: May 2008
Posts: 27
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Problem with no sound in games

I am not able to hear sound while playing games and I am not sure how to track down the problem. I am using the SoundBlaster Live! 24-bit sound card which, from what I have gathered, is not FreeBSD "friendly". Since I cannot use one of the sound drivers that come with FreeBSD I am using the OSS driver, the one in ports, not from 4front Technologies. To get the sound working with XMMS, Sonata (i.e. MPD), MPlayer I added the line ln -sf /dev/oss/audigyls0/pcm1 /dev/dsp in my /usr/local/etc/rc.d/oss file. The entire file is:
Code:
#!/bin/sh

# PROVIDE: oss
# REQUIRE: DAEMON
# KEYWORD: nojail shutdown

. /etc/rc.subr

name="oss"
rcvar=`set_rcvar`

stop_cmd="oss_stop"
start_cmd="oss_start"

load_rc_config $name

: ${oss_enable=NO}

oss_start()
{
	echo "Starting Open Sound System"
	/usr/local/sbin/soundon
	ln -sf /dev/oss/audigyls0/pcm1 /dev/dsp
}

oss_stop()
{
	echo "Stopping Open Sound System"
	/usr/local/sbin/soundoff
}

run_rc_command "$1"
The output of osstest is:
Code:
Sound subsystem and version: OSS 4.0 (b1016/200807160409) (0x00040003)
Platform: FreeBSD/i386 7.0-STABLE FreeBSD 7.0-STABLE #1: Wed Jul 16 14:44:12 EDT 2008     root@:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC

*** Scanning sound adapter #-1 ***
/dev/oss/audigyls0/pcm0 (audio engine 0): AudigyLS front
- Performing audio playback test... 
  <left> Device returned error: Input/output error
/dev/oss/audigyls0/pcm1 (audio engine 1): AudigyLS front (VMIX0)
- Performing audio playback test... 
  <left> OK <right> OK <stereo> OK <measured srate 47946.00 Hz (-0.11%)> 
/dev/oss/audigyls0/pcm2 (audio engine 2): AudigyLS front (VMIX0)
- Skipping virtual device (use -V to force test)
/dev/oss/audigyls0/pcm3 (audio engine 3): AudigyLS front (VMIX0)
- Skipping virtual device (use -V to force test)
/dev/oss/audigyls0/pcm4 (audio engine 4): AudigyLS front (VMIX0)
- Skipping virtual device (use -V to force test)
/dev/oss/audigyls0/pcm5 (audio engine 5): AudigyLS (shadow)
- Skipping device (card already tested)
/dev/oss/audigyls0/pcm6 (audio engine 6): AudigyLS center/lfe
- Performing audio playback test... 
  <left> Device returned error: Input/output error
/dev/oss/audigyls0/pcm7 (audio engine 7): AudigyLS surround
- Performing audio playback test... 
  <left> Device returned error: Input/output error
/dev/oss/audigyls0/pcm8 (audio engine 8): AudigyLS 5.1 output
- Skipping multi channel device

*** Some errors were detected during the tests ***
The output of ls -l /dev/dsp* is:
Code:
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp -> /dev/oss/audigyls0/pcm1
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp0 -> /dev/oss/audigyls0/pcm0
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp1 -> /dev/oss/audigyls0/pcm1
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp10 -> /dev/oss/vmix0/pcm5
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp11 -> /dev/oss/vmix0/pcm6
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp12 -> /dev/oss/vmix0/pcm7
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp13 -> /dev/oss/audigyls0/pcm5
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp14 -> /dev/oss/audigyls0/pcm6
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp15 -> /dev/oss/audigyls0/pcm7
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp16 -> /dev/oss/audigyls0/pcm8
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp2 -> /dev/oss/audigyls0/pcm2
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp3 -> /dev/oss/audigyls0/pcm3
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp4 -> /dev/oss/audigyls0/pcm4
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp5 -> /dev/oss/vmix0/pcm0
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp6 -> /dev/oss/vmix0/pcm1
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp7 -> /dev/oss/vmix0/pcm2
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp8 -> /dev/oss/vmix0/pcm3
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  19 Jul 18 14:29 dsp9 -> /dev/oss/vmix0/pcm4
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp_ac3 -> /dev/oss/audigyls0/pcm0
lrwxr-xr-x  1 root  wheel   8 Jul 18 14:29 dsp_in -> /dev/dsp
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp_mmap -> /dev/oss/audigyls0/pcm0
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp_multich -> /dev/oss/audigyls0/pcm4
lrwxr-xr-x  1 root  wheel  23 Jul 18 14:29 dsp_out -> /dev/oss/audigyls0/pcm0
When I use xterm to start lbreakout2 it displays a list of the sound files it tried to open and at the end, in parenthesis, is says (Audio device hasn't been opened).
Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
your 3 favorite games welkin FreeBSD Ports and Packages 17 5th June 2010 08:26 PM
Recording sound with external sound card backrow OpenBSD General 5 21st August 2009 08:17 PM
Sound Problem. MetalHead OpenBSD General 3 16th November 2008 09:27 PM
Sound problem renej FreeBSD General 18 12th September 2008 07:30 PM
problem with Virtual Sound Channels in FreeBSD 7 casper007 FreeBSD Installation and Upgrading 3 16th July 2008 04:22 PM


All times are GMT. The time now is 11:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick