DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 4th July 2009
backrow backrow is offline
Real Name: Anthony J. Bentley
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 116
Thanked 10 Times in 4 Posts
Default X - Virtual screen too big for memory

I am setting up a very old computer for audio recording purposes. Unfortunately, get the following error when running X:

Code:
Script started on Sat Jul  4 06:21:22 2009
$ X


X.Org X Server 1.5.3
Release Date: 5 November 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: OpenBSD 4.5 i386 
Current Operating System: OpenBSD backrow.hsd1.nm.comcast.net. 4.5 GENERIC#1749 i386
Build Date: 27 February 2009  05:01:11PM
 
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Jul  4 06:21:24 2009
(EE) Unable to locate/open config file
New driver is "sis"
(==) Using default built-in configuration (30 lines)
(EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:0:0) found
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:0:1) found
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:1:0) found
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:1:1) found
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:1:2) found
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:1:3) found
(WW) SIS: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:2:0) found
(EE) SIS(0): **************************************************
(EE) SIS(0):                       ERROR:
(EE) SIS(0): Virtual screen too big for memory; 4800K needed, 4096K available
(EE) SIS(0):                   END OF MESSAGE
(EE) SIS(0): **************************************************
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found
$ exit


Script done on Sat Jul  4 06:21:36 2009
There is no xorg.conf on the system.

How can I fix this problem?

dmesg:
Code:
OpenBSD 4.5 (GENERIC) #1749: Sat Feb 28 14:51:18 MST 2009
    deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: Intel Pentium III ("GenuineIntel" 686-class) 669 MHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,SER,MMX,FXSR,SSE
real mem  = 259616768 (247MB)
avail mem = 242733056 (231MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 02/22/01, BIOS32 rev. 0 @ 0xfd960, SMBIOS rev. 2.3 @ 0xf04f0 (18 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "062710" date 07/15/97
bios0: PCCHIPS M756LMRT
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
acpi at bios0 function 0x0 not configured
pcibios0 at bios0: rev 2.1 @ 0xf0000/0x10000
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xf7660/112 (5 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:01:0 ("SiS 85C503 System" rev 0x00)
pcibios0: PCI bus #1 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xc000 0xcc000/0x8000
cpu0 at mainbus0: (uniprocessor)
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "SiS 630 PCI" rev 0x21
sisagp0 at pchb0
agp0 at sisagp0: aperture at 0xf4000000, size 0x4000000
pciide0 at pci0 dev 0 function 1 "SiS 5513 EIDE" rev 0xd0: 630: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <MAXTOR 4K020H1>
wd0: 16-sector PIO, LBA, 19470MB, 39876480 sectors
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 1
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <SONY, CDU5211, YYS2> ATAPI 5/cdrom removable
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 4
cd0(pciide0:0:1): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "SiS 85C503 System" rev 0x00
sis0 at pci0 dev 1 function 1 "SiS 900 10/100BaseTX" rev 0x83: irq 11, address 00:d0:09:c3:c8:93
ukphy0 at sis0 phy 0: Generic IEEE 802.3u media interface, rev. 0: OUI 0x000760, model 0x0000
ohci0 at pci0 dev 1 function 2 "SiS 5597/5598 USB" rev 0x07: irq 10, version 1.0, legacy support
ohci1 at pci0 dev 1 function 3 "SiS 5597/5598 USB" rev 0x07: irq 10, version 1.0, legacy support
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "SiS 86C201 AGP" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "SiS 6300" rev 0x21
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
cmpci0 at pci0 dev 15 function 0 "C-Media Electronics CMI8738/C3DX Audio" rev 0x10: irq 9
audio0 at cmpci0
opl at cmpci0 not configured
mpu at cmpci0 not configured
"C-Media Electronics HSP56 AMR" rev 0x10 at pci0 dev 15 function 1 not configured
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
it0 at isa0 port 0x2e/2: IT8705F rev 1, EC port 0x290
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
usb0 at ohci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 "SiS OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb1 at ohci1: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "SiS OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
biomask f56d netmask fd6d ttymask fdff
mtrr: Pentium Pro MTRR support
softraid0 at root
root on wd0a swap on wd0b dump on wd0b
disklabel:
Code:
# /dev/rwd0c:
type: ESDI
disk: ESDI/IDE disk
label: MAXTOR 4K020H1  
flags:
bytes/sector: 512
sectors/track: 63
tracks/cylinder: 255
sectors/cylinder: 16065
cylinders: 2482
total sectors: 39876480
rpm: 3600
interleave: 1
trackskew: 0
cylinderskew: 0
headswitch: 0		# microseconds
track-to-track seek: 0	# microseconds
drivedata: 0 

16 partitions:
#                size           offset  fstype [fsize bsize  cpg]
  a:         37000000               63  4.2BSD   2048 16384    1 
  b:          2873267         37000063    swap                   
  c:         39876480                0  unused
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 4th July 2009
BSDfan666 BSDfan666 is offline
Real Name: N/A, this is the interweb.
Helpful companion
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,223
Thanked 193 Times in 184 Posts
Default

I recommend generating an xorg.conf file, and then using either xinit or startx to start X.. you probably shouldn't execute X directly like that.

# Xorg -configure; mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

After you have at a basic configuration file, you may want to use a smaller video mode.. 4MB of video memory is very little to work with.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Memory Not Detected jrs OpenBSD Installation and Upgrading 3 19th May 2009 05:50 PM
What's the difference between these two memory modules? Carpetsmoker General Hardware 2 25th November 2008 03:13 PM
KDE4 uses a lot of memory... mdh FreeBSD General 6 21st October 2008 06:21 AM
dwindling memory chavez243 FreeBSD General 15 26th August 2008 04:06 PM
Memory cache graudeejs FreeBSD General 3 9th July 2008 03:27 AM


All times are GMT. The time now is 06:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick