DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 23rd April 2010
jrs665 jrs665 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default greater than 4GB RAM?

Similar problem here. Have 24GB of RAM according to bios bootup screen. Only 2Gb detected by Open BSD.

OpenBSD 4.6 (GENERIC.MP) #81: Thu Jul 9 21:26:19 MDT 2009
deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/s...ile/GENERIC.MP
real mem = 2140798976 (2041MB)
avail mem = 2066288640 (1970MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0x7fb9c000 (55 entries)
bios0: vendor Dell Inc. version "1.3.0" date 08/15/2008
bios0: Dell Inc. PowerEdge R300
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: tables DSDT FACP APIC SPCR HPET MCFG WD__ SLIC ERST HEST BERT EINJ TCPA
acpi0: wakeup devices PCI0(S5)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Xeon(R) CPU E3113 @ 3.00GHz, 3000.45 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,P GE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE, SSE2,SS,HTT,TM,SBF,S
SE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,CX16,xTPR,NXE,LONG
cpu0: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 333MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Xeon(R) CPU E3113 @ 3.00GHz, 3000.00 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,P GE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE, SSE2,SS,HTT,TM,SBF,S
SE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,CX16,xTPR,NXE,LONG
cpu1: 6MB 64b/line 16-way L2 cache
ioapic0 at mainbus0 apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 2
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 5 (PEX4)
acpiprt2 at acpi0: bus 7 (PEX6)
acpiprt3 at acpi0: bus 1 (SBE4)
acpiprt4 at acpi0: bus 2 (SBE5)
acpiprt5 at acpi0: bus 10 (COMP)
acpicpu0 at acpi0: C3
acpicpu1 at acpi0: C3
ipmi at mainbus0 not configured
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 5100 Host" rev 0x90
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel 5100 PCIE" rev 0x90
pci1 at ppb0 bus 3
ppb1 at pci0 dev 3 function 0 "Intel 5100 PCIE" rev 0x90
pci2 at ppb1 bus 4
ppb2 at pci0 dev 4 function 0 "Intel 5100 PCIE" rev 0x90: apic 2 int 16 (irq 0)
pci3 at ppb2 bus 5
mpi0 at pci3 dev 0 function 0 "Symbios Logic SAS1068E" rev 0x08: apic 2 int 16 (irq 15)
scsibus0 at mpi0: 112 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <Dell, VIRTUAL DISK, 1028> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 476416MB, 512 bytes/sec, 975699968 sec total
ses0 at scsibus0 targ 8 lun 0: <DP, BACKPLANE, 1.05> SCSI3 13/enclosure services fixed
ppb3 at pci0 dev 5 function 0 "Intel 5100 PCIE" rev 0x90
pci4 at ppb3 bus 6
ppb4 at pci0 dev 6 function 0 "Intel 5100 PCIE" rev 0x90: apic 2 int 16 (irq 0)
pci5 at ppb4 bus 7
ppb5 at pci0 dev 7 function 0 "Intel 5100 PCIE" rev 0x90
pci6 at ppb5 bus 8
pchb1 at pci0 dev 16 function 0 "Intel 5100 FSB" rev 0x90
pchb2 at pci0 dev 16 function 1 "Intel 5100 FSB" rev 0x90
pchb3 at pci0 dev 16 function 2 "Intel 5100 FSB" rev 0x90
pchb4 at pci0 dev 17 function 0 "Intel 5100 Reserved" rev 0x90
pchb5 at pci0 dev 19 function 0 "Intel 5100 Reserved" rev 0x90
pchb6 at pci0 dev 21 function 0 "Intel 5100 DDR" rev 0x90
pchb7 at pci0 dev 22 function 0 "Intel 5100 DDR" rev 0x90
ppb6 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801I PCIE" rev 0x02
pci7 at ppb6 bus 9
ppb7 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 82801I PCIE" rev 0x02
pci8 at ppb7 bus 1
bge0 at pci8 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5722" rev 0x00, BCM5755 C0 (0xa200): apic 2 int 16 (irq 15), address 00:22:19:cd:0e
:14
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5722 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
ppb8 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 82801I PCIE" rev 0x02
pci9 at ppb8 bus 2
bge1 at pci9 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5722" rev 0x00, BCM5755 C0 (0xa200): apic 2 int 17 (irq 14), address 00:22:19:cd:0e
:15
brgphy1 at bge1 phy 1: BCM5722 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801I USB" rev 0x02: apic 2 int 21 (irq 11)
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801I USB" rev 0x02: apic 2 int 20 (irq 10)
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801I USB" rev 0x02: apic 2 int 21 (irq 11)
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801I USB" rev 0x02: apic 2 int 21 (irq 11)
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb9 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA Hub-to-PCI" rev 0x92
pci10 at ppb9 bus 10
vga1 at pci10 dev 7 function 0 "ATI ES1000" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
radeondrm0 at vga1: apic 2 int 19 (irq 6)
drm0 at radeondrm0
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801IR LPC" rev 0x02
pciide0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801I SATA" rev 0x02: DMA, channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured
to native-PCI
pciide0: using apic 2 int 23 (irq 6) for native-PCI interrupt
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 1
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <HL-DT-ST, CDRW/DVD GCCT20N, A103> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:0:1): using PIO mode 4
pciide1 at pci0 dev 31 function 5 "Intel 82801I SATA" rev 0x02: DMA, channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to native-
PCI
pciide1: using apic 2 int 22 (irq 5) for native-PCI interrupt
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi0 at pcppi0: <PC speaker>
spkr0 at pcppi0
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uhub4 at uhub0 port 5 "Cypress Semiconductor USB2 Hub" rev 2.00/90.15 addr 2
uhidev0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Dell Dell QuietKey Keyboard" rev 1.10/1.55 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 modifier keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
softraid0 at root
root on sd0a swap on sd0b dump on sd0b


Quote:
Originally Posted by undercoverdaememon View Post
Hi people, this is my first post so hello from Cuba.

My problem is that ( see title ), and
this is part of the output from dmesg:

real mem = 267747328 (255MB)
avail mem = 250056704 (238MB)

mi cpu is:

cpu0: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu1: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu2: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz
cpu3: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz ("GenuineIntel" 686-class) 3 GHz

This is a Server Dell PowerEdge 1800 series, and it has 1GB of Physical RAM
installed in two modules of 512 each.

I need to know what to change to make openbsd recognize all ram.

PS: Last Month I have Ubuntu Server 9.04 Installed on this box, and It recognize all ram.

Greetings from Cuba, sorry for my bad english, thank you very much.

LeaL
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 23rd April 2010
BSDfan666 BSDfan666 is offline
Real Name: N/A, this is the interweb.
Helpful companion
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,223
Thanked 193 Times in 184 Posts
Default

This probably isn't a similar problem, OpenBSD/{i386,amd64} do not support bigmem, so memory above 4GB physical is not detected.

There is more than just RAM mapped into physical address space, including various ROM's and the PCI configuration space.. 2/3G is the max that will be detected as of now, OpenBSD obtains a memory map from the BIOS.

You can check your BIOS settings for anything that might reclaim some of the address space so it can map additional RAM, AGP apererature sizes and shared video memory are one areas of interest.

Sorry, hope that helps.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 23rd April 2010
BSDfan666 BSDfan666 is offline
Real Name: N/A, this is the interweb.
Helpful companion
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,223
Thanked 193 Times in 184 Posts
Default

I should note, that there appears to be a BIOS update available for your system.. version 1.4.3 was released in 2009.

http://support.dell.com/support/down...eckFormat=true
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 23rd April 2010
ocicat ocicat is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,834
Thanked 190 Times in 160 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jrs665 View Post
Similar problem here...
I have split your message & responses from the original thread. Even though it may be a similar subject, there are differences in the details. If discussions continued on both fronts, continuity would suffer & become confusing.

For these reasons, we discourage posters from tagging onto existing threads.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 09:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick