DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1   (View Single Post)  
Old 24th August 2010
backrow backrow is offline
Real Name: Anthony J. Bentley
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 116
Thanked 10 Times in 4 Posts
Default Debugging random restarts

Hi guys,

Every few days my amd64 box restarts. It’s a fairly new computer which I tried at first with 4.7, and recently upgraded to a snapshot in hopes of fixing it, but the behavior persists.

Are there any logs leftover after restart that might provide a clue? Or other methods of debugging random restarts? I really don’t know where to look. I thought about /var/log/messages, but… I thought it might be an overheating issue so I ran apmd/apm -C, and here’s the corresponding portion, which seems to indicate /var/log/messages is a no‐go:
Code:
…
Aug 21 20:22:48 pinetree apmd: setting hw.setperf for cool running
Aug 21 22:00:02 pinetree syslogd: restart
Aug 22 00:00:02 pinetree syslogd: restart
Aug 22 07:00:01 pinetree syslogd: restart
Aug 22 16:00:01 pinetree syslogd: restart
Aug 23 00:00:01 pinetree syslogd: restart
Aug 23 01:00:01 pinetree syslogd: restart
Aug 23 10:00:01 pinetree syslogd: restart
Aug 23 19:00:01 pinetree syslogd: restart
Aug 23 19:31:33 pinetree syslogd: start
Aug 23 19:31:33 pinetree /bsd: OpenBSD 4.8 (GENERIC) #181: Wed Aug 11 10:08:08 MDT 2010
Aug 23 19:31:33 pinetree /bsd:     deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC
…
Possibly related: I have disabled acpi because otherwise the PC won’t boot. Here’s the dmesg:
Code:
OpenBSD 4.8 (GENERIC) #181: Wed Aug 11 10:08:08 MDT 2010
    deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC
real mem = 3488153600 (3326MB)
avail mem = 3381510144 (3224MB)
User Kernel Config
UKC> disable acpi
331 acpi0 disabled
UKC> exit
Continuing...
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0x9f000 (68 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "0602" date 01/07/2010
bios0: ASUSTeK Computer INC. M4A785TD-V EVO
acpi at bios0 not configured
mpbios0 at bios0: Intel MP Specification 1.4
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD Athlon(tm) II X4 630 Processor, 2800.37 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu0: apic clock running at 200MHz
cpu at mainbus0: not configured
cpu at mainbus0: not configured
cpu at mainbus0: not configured
mpbios0: bus 0 is type PCI   
mpbios0: bus 1 is type PCI   
mpbios0: bus 2 is type PCI   
mpbios0: bus 3 is type PCI   
mpbios0: bus 4 is type ISA   
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "AMD RS780 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 vendor "Asustek", unknown product 0x9602 rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 5 function 0 "ATI Radeon HD 4200" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
radeondrm0 at vga1: apic 4 int 18 (irq 10)
drm0 at radeondrm0
azalia0 at pci1 dev 5 function 1 "ATI Radeon HD 4200 HD Audio" rev 0x00: apic 4 int 19 (irq 10)
azalia0: no supported codecs
azalia0: initialization failure, detaching
ppb1 at pci0 dev 10 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10)
pci2 at ppb1 bus 2
re0 at pci2 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x03: RTL8168D/8111D (0x2800), apic 4 int 18 (irq 10), address 48:5b:39:ae:c8:e1
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S PHY, rev. 2
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x00: apic 4 int 22 (irq 11), AHCI 1.1
scsibus0 at ahci0: 32 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <Optiarc, DVD RW AD-7240S, 1.03> ATAPI 5/cdrom removable
sd0 at scsibus0 targ 2 lun 0: <ATA, WDC WD6400AAKS-6, 01.0> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 610480MB, 512 bytes/sec, 1250263728 sec total
ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 10), version 1.0, legacy support
ohci1 at pci0 dev 18 function 1 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 10), version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17 (irq 11)
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci2 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
ohci3 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 19 (irq 10)
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x3c: SMI
iic0 at piixpm0
iic0: addr 0x20 01=19 02=24 03=2e 04=00 05=00 06=00 07=00 08=00 09=00 0a=10 0b=10 0c=10 0d=10 0e=07 0f=8c 10=3d 11=00 12=00 13=00 14=0a 15=0a 16=20 17=9e 18=e0 1a=ae 1b=a4 1c=b3 1d=00 1e=0c 1f=01 20=01 21=01 22=01 23=bb 3e=bb b2=09 b3=27 b5=09 words 00=ff19 01=1924 02=242e 03=2e00 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB700 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <ST340014A>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 38146MB, 78125000 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 5
azalia1 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 10)
azalia1: codecs: VIA/0x0397
audio0 at azalia1
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x00
ppb2 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
pci3 at ppb2 bus 3
"VIA VT6306 FireWire" rev 0xc0 at pci3 dev 8 function 0 not configured
ohci4 at pci0 dev 20 function 5 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at ohci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
it0 at isa0 port 0x2e/2: IT8712F rev 8, EC port 0x290
usb6 at ohci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uhidev0 at uhub3 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech Trackball" rev 1.10/2.20 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev1 at uhub3 port 3 configuration 1 interface 0 "RetroUSB.com SNES RetroPort" rev 1.00/0.00 addr 3
uhidev1: iclass 3/0
uhid0 at uhidev1: input=4, output=0, feature=0
softraid0 at root
root on wd0a swap on wd0b dump on wd0b
__________________
Many thanks to the forum regulars who put time and effort into helping others solve their problems.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PHP blunders with random numbers J65nko News 0 30th March 2010 06:25 PM
Anyone with AMD64 random panics on i386? indiocolifa FreeBSD General 13 24th March 2009 02:53 AM
Remote debugging Linux kernel Mr-Biscuit Other BSD and UNIX/UNIX-like 0 11th December 2008 04:46 AM
Generating random passwords on FreeBSD erno Guides 3 8th May 2008 08:44 AM
Sudden SSHd restarts stukov General software and network 4 5th May 2008 06:39 PM


All times are GMT. The time now is 02:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick