DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD Installation and Upgrading

OpenBSD Installation and Upgrading Installing and upgrading OpenBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 2nd April 2012
Sabbel Sabbel is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default 5.0 Installation work, but hangs on boot

Hi,

I have a strange problem. I will use a Netbook (intellibook Atom 570) with OBSD. The installation of AMD64 or i386 works, but every boot after the installation hangs.

These are the last dmsg's:

npx0 at ...
mtrr: Pentium Pro MTRR support

Any ideas what to do?

Thanks
sabbel
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 2nd April 2012
ocicat ocicat is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,935
Thanked 190 Times in 160 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Sabbel View Post
Any ideas what to do?
Please post the entire output of dmesg(8).
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 2nd April 2012
Sabbel Sabbel is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default dmesg

Thats not so easy, because the system hangs at boot. I wrote this off:

Code:
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 4 int 19
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 add 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 add 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 add 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 add 1
isa0 at pcib0
isamda0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID: using exception 16
mtrr: Pentium Pro MTRR support
I have tried to disable pcibios and vscsi in UCK, but no success. I have activated verbose mode in UCK, but the last line was also "mtrr: Pentium..."

Last edited by ocicat; 2nd April 2012 at 05:50 PM. Reason: adding [code]/[/code] tags to make output clear
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 2nd April 2012
ocicat ocicat is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,935
Thanked 190 Times in 160 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Sabbel View Post
Thats not so easy, because the system hangs at boot.
Would you consider downloading a snapshot of -current, & attempt to install it?
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 2nd April 2012
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,894
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

Unfortunately there's nothing in that dmesg fragment that indicates the cause of your trouble, Sabbel. Ocicat's suggestion will let you know quickly if the problem has already been isolated and repaired; -current is already well ahead of 5.1, which will release on or about 1 May.

Why did you decide to disable vscsi and pcibios drivers?
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 2nd April 2012
shep shep is offline
ISO Quartermaster
 
Join Date: May 2008
Location: Dry and Dusty
Posts: 631
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

On my system the next devices that the kernel probes are usb devices
Quote:
mtrr: Pentium Pro MTRR support
ugen0 at uhub2 port 1 "Hewlett-Packard HP ScanJet 5200C" rev 1.00/1.00 addr 2
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (2c939a346e284ad9.a) swap on sd0b dump on sd0b
Do you have any usb devices attached to your system.? Can you disable ugen? Could you have a solid state drive attached as ugen?
Reply With Quote
  #7   (View Single Post)  
Old 3rd April 2012
Sabbel Sabbel is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi all.

Thank you for your responses!

I found in the net that some people have problems with vscsi and pcibios, so I tried to disable this.

disable ugen -> no success.

I tried with current 5.1 snapshot of 2. April. Sometimes this versions starts a bit more (e.g. until to sshkeygen!), but sometimes it hangs at different points after the mtrr... no complete boot.

Argh...
Reply With Quote
  #8   (View Single Post)  
Old 3rd April 2012
Sabbel Sabbel is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Perhaps it is a problem with the identification of disks? I read something about this in the net. But I can't remove the disk out of the case (only service can open this netbook).

bsd.mp hangs, bsd.sp hangs, only bsd.rd starts (the installation).

Last edited by Sabbel; 3rd April 2012 at 08:09 AM.
Reply With Quote
  #9   (View Single Post)  
Old 3rd April 2012
Sabbel Sabbel is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have to disable acpi. Now the boot works in 5.0.
Reply With Quote
Old 3rd April 2012
ocicat ocicat is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,935
Thanked 190 Times in 160 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Sabbel View Post
I have to disable acpi. Now the boot works in 5.0.
Two questions & a comment:
  • Is this an older motherboard?
  • Can you now post the entire output of dmesg(8)?
  • You will be helping yourself, the project, & others if all of this information is communicated to the developers by sending a problem report:

    http://www.openbsd.org/report.html

    Being thorough & articulate is a good thing. This will help the developers identify & correct the issue(s) involved so you don't have to experience these behaviors again.
Reply With Quote
Old 3rd April 2012
Sabbel Sabbel is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for the hint!

I have send the problem report.

This is a Clevo M1110 Netbook, it is relative new (2011?).

Here comes the dmesg:

Code:
OpenBSD 5.0 (GENERIC.MP) #63: Wed Aug 17 10:14:30 MDT 2011
    deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/s...ile/GENERIC.MP
real mem = 2135752704 (2036MB)
avail mem = 2064838656 (1969MB)
User Kernel Config
UKC> disable acpi
333 acpi0 disabled
UKC> quit
Continuing...
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.6 @ 0xdc010 (22 entries)
bios0: vendor Phoenix Technologies LTD version "6.00" date 03/31/2011
bios0: CLEVO CO. M1110M
acpi at bios0 not configured
mpbios0 at bios0: Intel MP Specification 1.4
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N570 @ 1.66GHz, 1662.81 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,MOVBE,NXE,LONG
cpu0: 512KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N570 @ 1.66GHz, 1662.50 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,MOVBE,NXE,LONG
cpu1: 512KB 64b/line 8-way L2 cache
mpbios0: bus 0 is type PCI   
mpbios0: bus 19 is type PCI   
mpbios0: bus 20 is type PCI   
mpbios0: bus 21 is type ISA   
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
cpu0: unknown Enhanced SpeedStep CPU, msr 0x06130a1c06000a1c
cpu0: using only highest and lowest power states
cpu0: Enhanced SpeedStep 1662 MHz: speeds: 1667, 1000 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Pineview DMI" rev 0x02
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Pineview Video" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0 at vga1: apic 4 int 16
drm0 at inteldrm0
"Intel Pineview Video" rev 0x02 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC272
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
pci1 at ppb0 bus 19
mem address conflict 0xf0100000/0x4000
"Realtek 8192SE" rev 0x10 at pci1 dev 0 function 0 not configured
ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
pci2 at ppb1 bus 20
"JMicron SD/MMC" rev 0x80 at pci2 dev 0 function 0 not configured
sdhc0 at pci2 dev 0 function 2 "JMicron SD Host Controller" rev 0x80: can't map interrupt
"JMicron Memory Stick" rev 0x80 at pci2 dev 0 function 3 not configured
jme0 at pci2 dev 0 function 5 "JMicron JMC260" rev 0x02: apic 4 int 16, address 00:90:f5:bf:72:08
jmphy0 at jme0 phy 1: JMP202 10/100 PHY, rev. 1
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 23
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 19
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 18
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 16
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 4 int 23
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb2 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe2
pci3 at ppb2 bus 21
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Tigerpoint LPC" rev 0x02
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GR AHCI" rev 0x02: msi, AHCI 1.1
scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, Hitachi HTS54502, PB2O> SCSI3 0/direct fixed naa.5000cca5e8f52342
sd0: 238475MB, 512 bytes/sector, 488397168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 4 int 19
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600 SO-DIMM
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
mtrr: Pentium Pro MTRR support
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (681f99f6f2106d68.a) swap on sd0b dump on sd0b
There is another problem with the network card (mem conflict), so neither the WLAN nor the LAN work.

Last edited by ocicat; 3rd April 2012 at 03:51 PM. Reason: added [code]/[/code] tags
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OpenBSD 4.6 i386 boot hangs with old gateway system - resolved comet--berkeley OpenBSD Installation and Upgrading 6 22nd July 2011 08:15 AM
proftpd start at boot wont work jjjustjjjay OpenBSD General 9 28th February 2010 12:40 AM
ln -f at boot doesn't work lordyan OpenBSD General 3 19th February 2009 03:50 PM
openbsd hangs momentarily at boot bogd OpenBSD General 11 9th January 2009 02:53 PM
FreeBSD hangs on boot Bubba_HoTep FreeBSD General 3 29th November 2008 10:25 PM


All times are GMT. The time now is 11:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick