DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > FreeBSD > FreeBSD General

FreeBSD General Other questions regarding FreeBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 21st June 2012
sw2wolf sw2wolf is offline
λ programmer
 
Join Date: Mar 2012
Location: China
Posts: 89
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default No sound on my FreeBSD box

Code:
$uname -a
FreeBSD mybsd.zsoft.com 9.0-RELEASE FreeBSD 9.0-RELEASE #0: Tue Jan  3 07:15:25 UTC 2012     
root@obrian.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC  i386

$mixer
Mixer vol      is currently set to  75:75
Mixer pcm      is currently set to  75:75
Mixer speaker  is currently set to  75:75
Mixer line     is currently set to  75:75
Mixer mic      is currently set to   0:0
Mixer cd       is currently set to  75:75
Mixer rec      is currently set to  75:75
Mixer igain    is currently set to   0:0
Mixer line1    is currently set to  75:75
Mixer phin     is currently set to   0:0

$pciconf -lv | grep -i audio
    device     = '82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller'
    subclass   = audio
    subclass   = audio

$dmesg | grep -i audio
pci1: <multimedia, audio> at device 0.0 (no driver attached)

$dmesg -a | grep -i pcm0
pcm0: <Intel ICH4 (82801DB)> port 0xe000-0xe0ff,0xe400-0xe43f mem 0xde081000-0xde0811ff,0xde082000-0xde0820ff irq 17 at device 31.5 on pci0
pcm0: <Avance Logic ALC101 AC97 Codec>

$cat /dev/sndstat 
FreeBSD Audio Driver (newpcm: 32bit 2009061500/i386)
Installed devices:
pcm0: <Intel ICH4 (82801DB)> (play/rec) default
It seems ok but i indeed cannot hear anything . Meanwhile the sound is OK using XP on the same box. so the hardware shouldnot have any problem.

FYI:
Code:
when i playing mp3 using mpc, the irq 17 indeed occurs:
 [COvmstat -i
 interrupt total rate
 irq1: atkbd0 2740 3
 irq12: psm0 26212 30
 irq14: ata0 4831 5
 irq15: ata1 24 0
 irq16: uhci0+ 909 1
 irq17: pcm0 23239 26
 irq21: rl0 905 1
 cpu0:timer 155696 178
 Total 214556 246DE]
Any suggestion is appreciated !
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 21st June 2012
Beastie Beastie is offline
Daemonology student
 
Join Date: Jan 2009
Location: /dev/earth0
Posts: 267
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

Do you have snd_ich_load="YES" in /boot/loader.conf?

Did you kldload(8) snd_ich?

Also this Handbook chapter may help with other settings.
__________________
May the source be with you!
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 21st June 2012
sw2wolf sw2wolf is offline
λ programmer
 
Join Date: Mar 2012
Location: China
Posts: 89
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Beastie View Post
Do you have snd_ich_load="YES" in /boot/loader.conf?

Did you kldload(8) snd_ich?

Also this Handbook chapter may help with other settings.
Although i have tested snd_ich_load="YES" in /boot/loader.conf, it is NOT necessary as the GENERIC kernel has snd_ich driver built in.

Code:
$ cat /usr/src/sys/i386/conf/GENERIC | grep -i snd_ich
device          snd_ich            # Intel, NVidia and other ICH AC'97 Audio
Best Regards!
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 6th July 2012
sw2wolf sw2wolf is offline
λ programmer
 
Join Date: Mar 2012
Location: China
Posts: 89
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It works now after using audio/oss instead of snd_ich ! Of course, you need to customize the kernel to remove sound drivers.

$uname -a
FreeBSD mybsd.zsoft.com 9.0-RELEASE-p3 FreeBSD 9.0-RELEASE-p3 #0: Fri Jul 6 23:01:34 CST 2012 sw2wolf@mybsd.zsoft.com:/usr/obj/usr/src/sys/MYKERNEL i386

$cat MYKERNEL | grep snd_
#device snd_es137x # Ensoniq AudioPCI ES137x
#device snd_hda # Intel High Definition Audio
#device snd_ich # Intel, NVidia and other ICH AC'97 Audio
#device snd_uaudio # USB Audio
#device snd_via8233 # VIA VT8233x Audio

$kldstat
Id Refs Address Size Name
1 13 0xc0400000 be759c kernel
2 3 0xc318a000 7a000 osscore.ko
3 1 0xc320c000 6000 oss_cmpci.ko
4 1 0xc32ab000 6000 oss_ich.ko
5 1 0xc3392000 9000 i915.ko
6 1 0xc33aa000 16000 drm.ko

Regards!

Last edited by sw2wolf; 6th July 2012 at 10:43 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound on FreeBSD corey_james Guides 19 13th August 2010 11:05 PM
Recording sound with external sound card backrow OpenBSD General 5 21st August 2009 08:17 PM
FreeBSD 7.2 amd64 no sound erim FreeBSD General 5 3rd June 2009 07:54 AM
Have no sound freeBSD 7.0 yavko FreeBSD Installation and Upgrading 3 31st July 2008 10:20 AM
problem with Virtual Sound Channels in FreeBSD 7 casper007 FreeBSD Installation and Upgrading 3 16th July 2008 04:22 PM


All times are GMT. The time now is 05:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick