DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > FreeBSD > FreeBSD Installation and Upgrading

FreeBSD Installation and Upgrading Installing and upgrading FreeBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 10th September 2013
lumiwa lumiwa is offline
Package Pilot
 
Join Date: May 2008
Posts: 145
Thanked 4 Times in 3 Posts
Thumbs up SOLVED FreeBSD 9.2 RC3 works on iMac but...

Hi!

I installed FreeBSD 9.2 RC3 on iMac:
Model Name: iMac
Model Identifier: iMac11,1
Processor Name: Intel Core i7
Processor Speed: 2.8 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 4
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 8 MB
Memory: 8 GB

ATI Radeon HD 4850:

Chipset Model: ATI Radeon HD 4850
Type: GPU
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 512 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x944a
Revision ID: 0x0000
ROM Revision: 113-B9110C-425
EFI Driver Version: 01.00.383
Displays:
iMac:
Display Type: LCD
Resolution: 2560 x 1440
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Built-In: Yes
Connection Type: DisplayPort

It works. But after installed Xorg and run Xorg -configure and Xorg -config...
I got just black screen and I need to reset computer. I don't know how to setup xorg.conf that it will work (monitor and graphics card).

Thanks in advance.

Last edited by lumiwa; 20th September 2013 at 04:00 PM.
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 11th September 2013
shep shep is offline
ISO Quartermaster
 
Join Date: May 2008
Location: Dry and Dusty
Posts: 580
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

Just to cover the FreeBSD idiosyncrasies did you install xorg from ports with hal disabled or did you use the binary packages? If you used the binary packages did you enable
hald and dbus?

X11 Configuration
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 11th September 2013
lumiwa lumiwa is offline
Package Pilot
 
Join Date: May 2008
Posts: 145
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by shep View Post
Just to cover the FreeBSD idiosyncrasies did you install xorg from ports with hal disabled or did you use the binary packages? If you used the binary packages did you enable
hald and dbus?

X11 Configuration
I did install from ports with hal enabled and I have in rc.conf hal and dbus enabled and it doesn't works with xorg.conf or without.
Do I need to have in make.conf WITH_NEW_XORG=yes?
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 12th September 2013
shep shep is offline
ISO Quartermaster
 
Join Date: May 2008
Location: Dry and Dusty
Posts: 580
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

This page may be helpful.

Other thoughts are:
1) rename the xorg.conf file so that it is not read and see if Xorg autoconfiguration works.
2) Comment out the deviceid in your xorg.conf
3) Try a live version of PC-BSD. They have implemented
Code:
WITH_NEW_XORG="YES"
WITH_GALLIUM="YES"
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 12th September 2013
lumiwa lumiwa is offline
Package Pilot
 
Join Date: May 2008
Posts: 145
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by shep View Post
This page may be helpful.

Other thoughts are:
1) rename the xorg.conf file so that it is not read and see if Xorg autoconfiguration works.
2) Comment out the deviceid in your xorg.conf
3) Try a live version of PC-BSD. They have implemented
Code:
WITH_NEW_XORG="YES"
WITH_GALLIUM="YES"
I was not lucky but I didn't have WITH_GALLIUM in make.conf.
It didn't work. I don't know which drivers use Linux MInt which Live DVD recognize everything: monitor, gr. card, sound...

I will update ro RC 4 and try again.
Thank you.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 20th September 2013
lumiwa lumiwa is offline
Package Pilot
 
Join Date: May 2008
Posts: 145
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

It works. I installed FreeBSD 10.0-ALPHA1 and it works like a charm .
I installed WITH_XORG_NEW
WITH_KMS and WITH_GALLIUM in make.conf, patch mesa and installed Xorg and it works. I installed KDE4 4.11.1 and works too. GLGEARS shows better FPS than on Mountain Lion.

Thanks for the help.
I have the problem with sound still...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NetBSD on an iMac Ninguem NetBSD Installation and Upgrading 2 30th March 2012 04:02 PM
BSD on iMac G5 PPC Cato Other BSD and UNIX/UNIX-like 3 27th March 2012 02:27 AM
Installing FreeBSD on Intel IMac syrushcw FreeBSD Installation and Upgrading 0 3rd March 2011 03:04 PM
Enhanced Speedstep only works for two CPU cores on FreeBSD 7.1 Android1 FreeBSD General 13 19th April 2009 08:59 PM
Skype on FreeBSD 7.1 - works very slow.. DNAeon FreeBSD General 2 27th January 2009 11:48 AM


All times are GMT. The time now is 08:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick