DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1   (View Single Post)  
Old 7th July 2008
Shagbag Shagbag is offline
New User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 7
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default /dev/ulpt0 doesn't respond

I'm using OpenBSD 4.3-RELEASE and I'm trying to get printing working.

I have an HP LaserJet 1018 monochrome (ie. black & white only) printer. Unlike most HP LaserJets, this printer is one of a handful of HP printers that don't use the PostScript wire protocol (the protocol on the wire between the printer driver and the printer). Instead, it uses a more efficient, but proprietary protocol called ZjStream.

Fortunately, there is an open source 'translator' called foo2zjs that translates a PostScript file (coming from CUPS) into a ZjStream file just before it's sent to the printer.

I've downloaded, compiled and installed foo2zjs as per the INSTALL instructions for OpenBSD in the foo2zjs tarball. However, I'm having problems actually printing from OpenBSD to the HPLJ1018.

The HPLJ1018 does not have a "persistent" firmware. Instead, its firmware must be downloaded to it every time it is powered up. This is easily achieved with the cat command:
Code:
$ cat /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1018.dl > /dev/???
where "???" is the device node for the printer. The problem I'm having is that I can't seem to get a working device node.

When I power up the HPLJ1018 and plug it in to one of my PC's USB ports, dmesg shows:
Code:
ulpt0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "Hewlett-Packard HP LaserJet 1018" rev 2.00/1.00 addr 2
 ulpt0: using bi-directional mode
However, when I try:
Code:
$ cat /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1018.dl > /dev/ulpt0
The terminal cursor just hangs. The same thing happens when I try it as root. Eventually, things time out and I get the response:
Code:
ksh: cannot create /dev/ulpt0: Device busy
My /var/log/cups/error_log doesn't show anything suspicious and /var/log/messages only contains the unenlightening:
Code:
Jul  7 12:56:54 zonbu /bsd: ulpt0 at uhub0
Jul  7 12:56:54 zonbu /bsd:  port 2 configuration 1 interface 0 "Hewlett-Packard HP LaserJet 1018" rev 2.00/1.00 addr 2
Jul  7 12:56:54 zonbu /bsd: ulpt0: using bi-directional mode
Can anyone suggest how I can solve this riddle (nightmare?)?
Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ln -f at boot doesn't work lordyan OpenBSD General 3 19th February 2009 03:50 PM
amarok doesn't compile nico_h FreeBSD Ports and Packages 1 21st December 2008 03:38 AM
System doesn't respond to any application! disappearedng FreeBSD General 11 14th October 2008 04:21 PM
FreeBSD doesn't boot purak FreeBSD Installation and Upgrading 7 9th October 2008 05:24 PM
sshd doesn't time out arch FreeBSD Security 4 6th September 2008 12:23 PM


All times are GMT. The time now is 02:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick