DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 2 Weeks Ago
therue therue is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 21
Default

Quote:
Originally Posted by albator View Post
The Lenovo Thinkpad X230 is very well supported and should work without issue:
https://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?do=view&id=5161
https://dmesgd.nycbug.org/index.cgi?do=view&id=4585

Have you tried not to follow any blog but only the FAQ?
My computer has an i7-4785T CPU (not that different from yours) and uses accelerated graphics without even having a xorg.conf file.

My advice would be to reinstall from scratch and stick to the default configuration.
Being part of staff helps and, as mentioned earlier, you also need inteldrm-firmware.

Regarding mpv, I don't have a configuration file either and don't notice any lag.
i did stick to the faq
all the configuration i had was setting apmd to -A (which was from the faq)
but playing videos from youtube via mpv shows desynchronization.
and playing live streams via mpv, the video stutters (stop and go) every 3-4 seconds.
and also the high cpu usage.

perhaps you had success because the intel firmware you were using were from another time and had no issues?

anyways i've tried various mpv settings.... not much luck

when using ao=sndio i get:
[ao/sndio] Blocking until remaining audio is played... (sndio design bug).


[ffmpeg] tls: error:00000000:lib(0):func(0):reason(0)

[ffmpeg/demuxer] hls: keepalive request failed for 'https://video-weaver.tpe01.hls.ttvnw.net/v1/playlist/CqkDUO4BVl-LKxSaRmpGYR9p6-42FFQmHkj62HnSOC4yXi1O_nkKiw06I3aCQv0AaonZtL5hImtX zaWxVoRbMM_oeCqqKeDCfL0T7uNDLOGQ6EOEFY8B5q0v4H3an3 pcG-OZ4T-ROMyj6u3b2ZxylXuecBnFj4YIVjTyivV1a_UDEbYGNQRcsifD6 tXTmlmCjnfeAovjqXAfpuakAyKUfaKaSfL6d07FlZQ7H9LZy24 zJIaO2P2OtHBwaYsBk5beCXddDhSXD6--ywtrqyjByFPmdV8fdxgDqUBGnGq-FQ5onMYRuUKiUfbzfaM-ClevG3PLVwRf7MUuwvYou3o-sbiVAYfWU9on6SYUnos43M7J6atYWEPR6R6iBTvV4zz9erp9Fk M6smE7Vp8hLBVlPQtixhh6hYt7AkypGAONZaGLUbr9g97TFcu4 m7S1mm4-uoDgkSSjXUBvRSSxAsU4QiezqTQYHQT_K95GPp-IQCGd2_gMIfCNKzafOeK22dXCbLrqHN1awgyfzZCQ2PCxqw42T pyMvg2mh1xPCUKi-ovUfm4kaCGIoepMHosSEBIfPv9y41qS9urp7B1urmkaDA5lR7W 4Gc9JIQIOaA.m3u8' when parsing playlist, retrying with new connection: Input/output error

Audio/Video desynchronisation detected! Possible reasons include too slow
hardware, temporary CPU spikes, broken drivers, and broken files. Audio
position will not match to the video (see A-V status field).

(Buffering) AV: 00:06:44 / 00:06:45 (99%) A-V: 0.000 Dropped: 2 Cache: 0s+963K
[ffmpeg/demuxer] hls: skipping 1 segments ahead, expired from playlists
AV: 00:06:47 / 00:06:52 (98%) A-V: 0.000 Dropped: 32 Cache: 4s+2MB

Last edited by therue; 2 Weeks Ago at 08:28 AM.
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 91
Default

This specific laptop is used by many people and is reported to work very well out of the box. You must have done something wrong.

The intel firmware is provided by fw_update. We use the same version.
Make sure you belong to the staff group (which is the case in a default install when adding a user). Check the output of:
Code:
$ ulimit -a
But if your limits were too low, you would experiment crashes.

Some tools like vmstat, iostat and top could give you clues on what's going on.

Once again consider to start over.
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
therue therue is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 21
Default

ulimit -a:
Quote:
time(cpu-seconds) unlimited
file(blocks) unlimited
coredump(blocks) unlimited
data(kbytes) 4194304
stack(kbytes) 4096
lockedmem(kbytes) 2641853
memory(kbytes) 7915136
nofiles(descriptors) 512
processes 256
it really is a fresh install.
only thing done was adding apmd -A (recommended by the faq)
and changing datasize-cur in login.conf from 1536M to 4096M (recommended by many online. but i wouldn't even try this if i had no problems in the first place).
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 91
Default

I don't see anything wrong in Xorg.0.log.
Try removing /etc/X11/xorg.conf.d if it still exists and any tweak in /etc/sysctl.conf and mpv.
I assume you use xenodm to start a desktop. Which one is it by the way ?

What is the output of glxinfo | grep render and glxgears?
You can have a look at this https://dri.freedesktop.org/wiki/glxinfo

Does the same thing happen with a video located on a local drive?
Do you have the same problem with mplayer?
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
therue therue is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 21
Default

Quote:
Originally Posted by albator View Post
I don't see anything wrong in Xorg.0.log.
Try removing /etc/X11/xorg.conf.d if it still exists and any tweak in /etc/sysctl.conf and mpv.
I assume you use xenodm to start a desktop. Which one is it by the way ?

What is the output of glxinfo | grep render and glxgears?
You can have a look at this https://dri.freedesktop.org/wiki/glxinfo

Does the same thing happen with a video located on a local drive?
Do you have the same problem with mplayer?
xorg.conf.d has been deleted
there has never been any tweak to /etc/sysctl.conf, by default that file doesn't even exist unless you create it. so currently there's no sysctl.conf file.

there's also no mpv config file by default. while i did try the suggestions from others previously, i have since deleted the file as the configuration settings didn't remedy the situation.

xenodm is the default xenodm that came with OpenBSD. i simply set up a .xsession with 3 lines. which are all from the FAQ.
export LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
export ENV=$HOME/.kshrc
fvwm

Quote:
pleinair$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
GLX_INTEL_swap_event, GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
GL_ARB_compute_shader, GL_ARB_conditional_render_inverted,
GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
GL_ARB_compute_shader, GL_ARB_conditional_render_inverted,
GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance,
GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,
glxgears brings up a window with the gears running animation
Quote:
pleinair$ glxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
291 frames in 5.0 seconds = 58.036 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.909 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.909 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.909 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.908 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.909 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.912 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.916 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.909 FPS
^C
pleinair$
these are done with no /etc/X11/xorg.conf.d/
note: by default, openbsd doens't seem to use the inte drm driver from fw_update. it reverts back to modesetting.


just installed mplayer. this is the result when attempting to play a regular youtube video:
just a plain newly installed mplayer with no extra configs or settings.
Quote:
pleinair$ mplayer https://www.youtube.com/watch?v=5OXcXv0rUNI
MPlayer SVN-r38150 (C) 2000-2019 MPlayer Team

Playing https://www.youtube.com/watch?v=5OXcXv0rUNI.
libavformat version 58.29.100 (external)
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!
Cannot seek backward in linear streams!


Exiting... (End of file)
pleinair$
this is the result of attempting to play a twitch live stream:
Quote:
pleinair$ mplayer https://www.twitch.tv/whippy
MPlayer SVN-r38150 (C) 2000-2019 MPlayer Team

Playing https://www.twitch.tv/whippy.
libavformat version 58.29.100 (external)
Seek failed


Exiting... (End of file)
pleinair$

Last edited by therue; 2 Weeks Ago at 01:00 PM.
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 91
Default

Sounds good.
What about the last two questions?
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
therue therue is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 21
Default

Quote:
Originally Posted by albator View Post
Sounds good.
What about the last two questions?
the above mplayer entries:
using it to play youtube video
using it to play a live stream from twitch.
those didn't actually work. it just displayed those info in my terminal window but no video was displayed.


regarding playing a video file locally. i did download a sample video and that did work with mplayer - although the file is very small in size and pretty low quality.

i'm trying to download a higher quality video file to see if perhaps different encodings and things will cause any problems for mplayer when played locally.
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 91
Default

You can use youtube-dl to download a video and then use mpv/mplayer to see if there is any improvement.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2017 OpenBSD Webkit options shep OpenBSD Packages and Ports 8 13th February 2017 04:38 AM
OpenBSD 5.7 Router Issues Peter_APIIT OpenBSD General 8 18th June 2015 06:31 AM
openbsd server optimization barti OpenBSD General 18 30th July 2012 02:52 PM
FreeBSD Kernel Optimization komodo FreeBSD General 5 22nd June 2009 07:15 AM
Gnome issues in OpenBSD 4.2 Shredder OpenBSD General 61 27th May 2008 07:34 AM


All times are GMT. The time now is 03:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick