DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 17th July 2018
Paianni Paianni is offline
Port Guard
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 11
Default USB modem woes

Hi All,

I have a Huawei E3372s-153 modem which should be supported in umsm since the 6.3 release, thanks to this patch. However, my device is not recognised as a umsm or ucom device, it only presents itself in dmesg as a cd, sd and ugen device, so I can only use it as a microSD card reader. I believe this is because the device ID is different to the one contained in the patch linked above - the one in the patch is 0x1442, whereas my device is listed in usbdevs -vd as 0x1506. My best assumption as to why this is the case is regional variations in USB modems for different cellular bands. 0x1506 does not appear in the /src/sys/dev/usb/usbdevs file so OBSD does not know what to do with it.

Now, the correct thing for me to do is to write a diff on a current kernel, adding support for my device in time for the 6.4 release. But, out of curiosity, is there a utility to retrospectively add the device ID of my modem to usbdevs without the need to recompile the kernel? Reinstalling and reconfiguring my entire system on what is a rather slow VIA processor for the sake of a modem seems daunting.

Thank you for your help. Below is my dmesg and usbdevs -vd output.

Code:
OpenBSD 6.3 (GENERIC) #3: Thu May 17 23:56:41 CEST 2018
    root@syspatch-63-i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: VIA C7-M Processor 1200MHz ("CentaurHauls" 686-class) 1.20 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,CMOV,PAT,CFLUSH,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,TM,PBE,NXE,SSE3,EST,TM2,xTPR
real mem  = 1877164032 (1790MB)
avail mem = 1829019648 (1744MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: date 11/11/08, BIOS32 rev. 0 @ 0xf0010, SMBIOS rev. 2.5 @ 0xfc590 (19 entries)
bios0: vendor Hewlett-Packard version "68VGU Ver. F.06" date 11/11/2008
bios0: Hewlett-Packard HP 2133
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG SLIC WDRT OEMB HPET SSDT
acpi0: wakeup devices BLAN(S5) SLPB(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: RNG AES AES-CTR SHA1 SHA256 RSA
cpu0: apic clock running at 199MHz
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 3, 24 pins
ioapic1 at mainbus0: apid 2 pa 0xfecc0000, version 3, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (P0P1)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (NBPG)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (P0P9)
acpiprt4 at acpi0: bus 7 (P0PA)
acpiprt5 at acpi0: bus 5 (NBP0)
acpiprt6 at acpi0: bus 128 (PCI1)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: !C3(@800 io@0x815), !C2(@80 io@0x814), C1(@1 halt!), PSS
acpipwrres0 at acpi0: APMF, resource for HDAC
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 105 degC
"SYN013D" at acpi0 not configured
"HPQ0004" at acpi0 not configured
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibat0 at acpi0: BAT1 model "Primary" serial 100000 type LiOn oem "Hewlett-Packard"
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
acpibtn2 at acpi0: PWRB
"PNP0C14" at acpi0 not configured
"HPQ0006" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: VGA_
acpivout0 at acpivideo0: LCD_
bios0: ROM list: 0xc0000/0xcc00
cpu0: Enhanced SpeedStep 1269 MHz: speeds: 1200, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "VIA P4M900 Host" rev 0x00
viaagp0 at pchb0: v3
agp0 at viaagp0: aperture at 0xf0000000, size 0x10000000
pchb1 at pci0 dev 0 function 1 "VIA P4M900 Host" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 0 function 2 "VIA P4M900 Host" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 0 function 3 "VIA P4M900 Host" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 0 function 4 "VIA P4M900 Host" rev 0x00
"VIA P4M900 IOAPIC" rev 0x00 at pci0 dev 0 function 5 not configured
pchb5 at pci0 dev 0 function 6 "VIA P4M900 Security" rev 0x00
pchb6 at pci0 dev 0 function 7 "VIA P4M900 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "VIA VT8377 AGP" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "VIA Chrome9 HC IGP" rev 0x01
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
ppb1 at pci0 dev 2 function 0 "VIA P4M900" rev 0x80: apic 2 int 3
pci2 at ppb1 bus 2
"Broadcom BCM4312" rev 0x02 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 3 function 0 "VIA P4M900" rev 0x80: apic 2 int 7
pci3 at ppb2 bus 5
pciide0 at pci0 dev 15 function 0 "VIA VT8237S SATA" rev 0x00: DMA
pciide0: using apic 1 int 21 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <KINGSTON SUV500120G>
wd0: 1-sector PIO, LBA48, 114473MB, 234441648 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
uhci0 at pci0 dev 16 function 0 "VIA VT83C572 USB" rev 0xb0: apic 1 int 20
uhci1 at pci0 dev 16 function 2 "VIA VT83C572 USB" rev 0xb0: apic 1 int 21
uhci2 at pci0 dev 16 function 3 "VIA VT83C572 USB" rev 0xb0: apic 1 int 23
ehci0 at pci0 dev 16 function 4 "VIA VT6202 USB" rev 0x90: apic 1 int 21
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "VIA EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
viapm0 at pci0 dev 17 function 0 "VIA VT8237S ISA" rev 0x00: SMI
iic0 at viapm0
lisa0 at iic0 addr 0x1d: lis331dl
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
pchb7 at pci0 dev 17 function 7 "VIA VT8251 VLINK" rev 0x00
pchb8 at pci0 dev 19 function 0 "VIA VT8237A" rev 0x00
ppb3 at pci0 dev 19 function 1 "VIA VT8237A" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 7
bge0 at pci4 dev 3 function 0 "Broadcom BCM5788" rev 0x03, BCM5705 A3 (0x3003): apic 1 int 16, address 00:1f:29:90:a5:ee
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5705 10/100/1000baseT PHY, rev. 2
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "VIA UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "VIA UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "VIA UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
pci5 at mainbus0 bus 128
azalia0 at pci5 dev 1 function 0 "VIA HD Audio" rev 0x10: apic 1 int 17
azalia0: codecs: Analog Devices AD1984A
audio0 at azalia0
isa0 at mainbus0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: Synaptics touchpad, firmware 6.5, 0x1c0b1 0xa00000
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
urtwn0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Realtek 802.11n WLAN Adapter" rev 2.00/2.00 addr 2
urtwn0: MAC/BB RTL8188CUS, RF 6052 1T1R, address 74:da:38:26:c5:4c
umass0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Generic Mass Storage Device" rev 2.00/1.00 addr 3
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus1 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <Multi, Flash Reader, 1.00> SCSI0 0/direct removable serial.058f6366058F0O1111B1
sd0: 7695MB, 512 bytes/sector, 15759360 sectors
uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics Co., Ltd. CNF7070" rev 2.00/8.52 addr 4
video0 at uvideo0
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (08b03b2218f0f319.a) swap on wd0b dump on wd0b
WARNING: / was not properly unmounted
umsm0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "HUAWEI_MOBILE HUAWEI_MOBILE" rev 2.10/1.02 addr 5
umsm0 detached
umass1 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 3 "HUAWEI_MOBILE HUAWEI_MOBILE" rev 2.10/1.02 addr 5
umass1: using SCSI over Bulk-Only
scsibus4 at umass1: 2 targets, initiator 0
cd0 at scsibus4 targ 1 lun 0: <HUAWEI, Mass Storage, 2.31> SCSI2 5/cdrom removable
umass2 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 4 "HUAWEI_MOBILE HUAWEI_MOBILE" rev 2.10/1.02 addr 5
umass2: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass2: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus5 targ 1 lun 0: <HUAWEI, TF CARD Storage, 2.31> SCSI2 0/direct removable
ugen0 at uhub0 port 2 configuration 1 "HUAWEI_MOBILE HUAWEI_MOBILE" rev 2.10/1.02 addr 5
Code:
Controller /dev/usb0:
addr 1: high speed, self powered, config 1, EHCI root hub(0x0000), VIA(0x1106), rev 1.00
  uhub0
 port 1 addr 2: high speed, power 500 mA, config 1, 802.11n WLAN Adapter(0x7811), Realtek(0x7392), rev 2.00, iSerialNumber 00e04c000001
   urtwn0
 port 2 addr 5: high speed, self powered, config 1, HUAWEI_MOBILE(0x1506), HUAWEI_MOBILE(0x12d1), rev 1.02
   umass1
   umass2
   ugen0
 port 3 powered
 port 4 powered
 port 5 powered
 port 6 addr 3: high speed, power 100 mA, config 1, Mass Storage Device(0x6366), Generic(0x058f), rev 1.00, iSerialNumber 058F0O1111B1
   umass0
 port 7 powered
 port 8 addr 4: high speed, power 98 mA, config 1, CNF7070(0xb107), Chicony Electronics Co., Ltd.(0x04f2), rev 8.52, iSerialNumber SN0001
   uvideo0
Controller /dev/usb1:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), VIA(0x1106), rev 1.00
  uhub1
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb2:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), VIA(0x1106), rev 1.00
  uhub2
 port 1 powered
 port 2 powered
Controller /dev/usb3:
addr 1: full speed, self powered, config 1, UHCI root hub(0x0000), VIA(0x1106), rev 1.00
  uhub3
 port 1 powered
 port 2 powered
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 17th July 2018
ibara's Avatar
ibara ibara is offline
GNU gold linker
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 603
Default

Quote:
Originally Posted by Paianni View Post
But, out of curiosity, is there a utility to retrospectively add the device ID of my modem to usbdevs without the need to recompile the kernel? Reinstalling and reconfiguring my entire system on what is a rather slow VIA processor for the sake of a modem seems daunting.
Unfortunately there isn't. You will have to write that patch.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 25th August 2018
Paianni Paianni is offline
Port Guard
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 11
Default

I notice that the product names of many of the duplicate devices in usbdevs are appended with '_INIT'. Is this merely a convention for extra IDs or is there a purpose I'm not aware of?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FreeBSD 11 upgrade woes bceverly FreeBSD Ports and Packages 4 16th October 2016 12:59 AM
Java Installation Woes Satyriasis OpenBSD Packages and Ports 6 22nd July 2011 02:59 PM
Xorg woes... jb_daefo FreeBSD General 1 5th June 2011 04:35 AM
Mysql installation woes... biscuits FreeBSD Ports and Packages 1 23rd November 2008 04:09 AM
widescreen woes jbhappy FreeBSD General 8 25th June 2008 08:25 PM


All times are GMT. The time now is 07:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick