DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > NetBSD > NetBSD Installation and Upgrading

NetBSD Installation and Upgrading Have trouble getting NetBSD on your toaster?

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 25th March 2016
spermwhale_warrior spermwhale_warrior is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: May 2013
Posts: 59
Question troubles getting a wifi key working, and mounting about any flashkey I think

Hello everyone.
First installation in a lot of time(subjectivily, but no more than one year I think). I used the opportunity of a global crash of a linux system, from I fortunately could get back my data, to try once again Netbsd. I need internet of course, I have got an atheros wifi stick seen as athn0. My network is VodafoneMobileWiFi-C6F222 and my passphrase 7297854146, Windows says the security is WPA2. I never used a wireless network from the CLI.

I can’t copy the whole log files as I discovered I don’t know how to mount a memory stick or any disk on netbsd … I supposed it was simply ‘mount –t msdos /dev/sd0a /mnt/sandisk00’ but the result is ‘mount_msdos /dev/sd0a on /mnt/sandisk00’. I precise : the flashkey is not new, has a fine FAT16 or 32 filesystem, and is readable from linux and windows(from which I am writing). I would be glad to fix that problem first, I think.

Excerpts from /var/run/rc.log
Code:
[running /etc/rc.d/mountcriticlocal]
mount : Unknown special file or file system ‘/var'
mount : Unknown special file or file system ‘/ust'
[running /etc/rc.d/random_seed
random_seed : /var/db/entropy_file : Not present
athn0 : Failed to initialize wpa_supplicant
athn0 : Failed to initialize driver interface
/etc/rc.d/wpa_suppplicant exited with code 1
Building databases : deviconfig : setifbroadaddr : getifflags : Device not configured
, utmp, tmpx
at the end of dmesg's output :
Code:
athn0: could not load firmware (35)
rc.conf in totality (what I changed):
Code:
HOSTNAME=«sentinel166»
raidframe=YES
wscons=YES
dhclient=YES
dhclient_flags=«-nw athn0»
wpa_supplicant=YES
wpa_supplicants_flags=«-B –i athn0 –c /etc/wpa_supplicant.conf»
critical_filesystems_local=«/var /usr»
My network protection is WPA2, so I did
‘wpa_passphrase VodafoneMobileWiFi-C6F222 7297854146 >> etc/wpa_supplicant.conf’
Though, interestingly, if I let the wifi key already plugged in at boot, it can't charge the driver, and doesn't appear in the output of 'ifconfig'. But it does appear if I plug it in after boot, after logging in for instance. Though, despite wpa_supplclient, dhclient etc the status is always 'no network'

I pray all the gods in the universe to help us make this dream come true : me, running a workable Netbsd !
thanks !
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 26th March 2016
IdOp's Avatar
IdOp IdOp is offline
Too dumb for a smartphone
 
Join Date: May 2008
Location: twisting on the daemon's fork(2)
Posts: 756
Default

Hi,

I'd like to recommend that you edit your post and remove the references to your passphrase, if indeed you've posted your real passphrase by oversight. It would also be a good idea to change it if possible, in that case.

Your error shows
Code:
athn0: could not load firmware (35)
Without the firmware being loaded, the driver cannot operate the device, so you will have no network connection through it. This same problem has been noted on OpenBSD with the athn driver when used with some devices. (It has happened to me.) I can't recall having this same problem on NetBSD. That said, it's been quite a while since I tried my athn device with either system.

It may be helpful for people to know what version of NetBSD you're using.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 26th March 2016
spermwhale_warrior spermwhale_warrior is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: May 2013
Posts: 59
Default

Amnesiac, so the last version.
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 26th March 2016
shep shep is offline
Rc.conf Instructor
 
Join Date: May 2008
Location: Dry and Dusty
Posts: 1,039
Default

This is the most recent athn manual page for NetBSD. I'm assuming your using a usb wifi dongle based on one of the following chips:
Quote:
AR9271 2GHz 1x1:1 USB 2.0
AR9287+AR7010 2GHz 2x2:2 USB 2.0
I would first review your dmesg(4) to verify that the device is recognized. Also verify that you have the firmware files:
/libdata/firmware/athn-ar7010
/libdata/firmware/athn-ar7010-11
/libdata/firmware/athn-ar9271


There are also some syntax errors as posted
Code:
wpa_supplicants_flags=«-B –i athn0 –c /etc/wpa_supplicant.conf»
critical_filesystems_local=«/var /usr»
the <<>> should be double quotes ",

Lastly, I have had better results using dhcpcd as described in this wiki.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wireless Troubles divadgnol67 OpenBSD General 6 23rd September 2010 12:12 PM
Matlab R2008b via linuxulator in FreeBSD, Installation Troubles ninjatux FreeBSD General 2 24th March 2009 04:23 AM
window manager troubles techmarks FreeBSD General 3 29th September 2008 10:19 PM
NFS Troubles!! disappearedng FreeBSD General 11 12th September 2008 12:21 AM
Opera Widget Javascript Troubles thejosephgrace General software and network 6 3rd August 2008 01:34 PM


All times are GMT. The time now is 03:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick