DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD Packages and Ports

OpenBSD Packages and Ports Installation and upgrading of packages and ports on OpenBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
rdikarlus rdikarlus is offline
Real Name: Carlosn
Port Guard
 
Join Date: Nov 2018
Location: IBZ ISLAND
Posts: 16
Default VLC media player installation

I am using OpenBSD 6.5 release. I can't install VLC media player due to missing dependencies. Here's the output:

# pkg_add vlc
quirks-3.142 signed on 2019-05-07T18:36:32Z
vlc-2.2.8p4:taglib-1.11.1p1: ok
vlc-2.2.8p4:libdvdcss-1.4.2p0: ok
vlc-2.2.8p4:libdvdread-6.0.1: ok
vlc-2.2.8p4:libidn-1.35: ok
vlc-2.2.8p4:sdl-1.2.15p10: ok
vlc-2.2.8p4:sdl-image-1.2.12p4: ok
vlc-2.2.8p4:libebml-1.3.7: ok
vlc-2.2.8p4:libmatroska-1.5.0p0: ok
vlc-2.2.8p4:x264-20180908p0: ok
vlc-2.2.8p4:x265-3.0: ok
vlc-2.2.8p4:lame-3.100p1: ok
vlc-2.2.8p4:dav1d-0.3.0p0: ok
vlc-2.2.8p4:libvpx-1.8.0v0: ok
vlc-2.2.8p4:xvidcore-1.3.4: ok
vlc-2.2.8p4:speex-1.2.0: ok
vlc-2.2.8p4:gsm-1.0.18: ok
vlc-2.2.8p4:ffmpeg-4.1.3v0: ok
vlc-2.2.8p4:libdvbpsi-1.3.1: ok
vlc-2.2.8p4:libcddb-1.3.2p0: ok
vlc-2.2.8p4:libbluray-1.0.0p0: ok
vlc-2.2.8p4:libdvdnav-6.0.0v0: ok
vlc-2.2.8p4:libtar-1.2.20: ok
Can't install vlc-2.2.8p4 because of libraries
|library drm.7.7 not found
| /usr/X11R6/lib/libdrm.so.7.6 (system): minor is too small
Direct dependencies for vlc-2.2.8p4 resolve to libdvbpsi-1.3.1 libgcrypt-1.8.4p0 libv4l-1.16.6 libvorbis-1.3.6 sdl-1.2.15p10 fribidi-1.0.5 gettext-0.19.8.1p3 libass-0.13.7p0 libidn-1.35 x265-3.0 qt4-4.8.7p19 libmatroska-1.5.0p0 taglib-1.11.1p1 libdvdnav-6.0.0v0 libnotify-0.7.8 sdl-image-1.2.12p4 gtk+2-2.24.32p2 libtar-1.2.20 libbluray-1.0.0p0 speex-1.2.0 png-1.6.37 gtk-update-icon-cache-3.24.8 desktop-file-utils-0.23p10 libsamplerate-0.1.9 dbus-1.12.12v0 libdvdread-6.0.1 x264-20180908p0 ffmpeg-4.1.3v0 libcddb-1.3.2p0 gnutls-3.6.7p0 opus-1.3.1 libxml-2.9.8p1 libebml-1.3.7
Full dependency tree is gcr-3.28.1p0 taglib-1.11.1p1 p11-kit-0.23.15p0 gettext-0.19.8.1p3 jasper-2.0.14 libdvbpsi-1.3.1 gnome-icon-theme-symbolic-3.12.0p3 sdl-1.2.15p10 bzip2-1.0.6p9 gtk+3-3.24.8 graphite2-1.3.13p0 speexdsp-1.2rc3 libunbound-1.9.1 at-spi2-atk-2.32.0 flac-1.3.2p2 libdaemon-0.14p1 shared-mime-info-1.10p5 libtheora-1.1.1p4 lame-3.100p1 gnutls-3.6.7p0 cdparanoia-3.a9.8p4 libsamplerate-0.1.9 adwaita-icon-theme-3.32.0 python-3.7.3p0 libcroco-0.6.13 pcre-8.41p2 libffi-3.2.1p5 libdvdcss-1.4.2p0 gsm-1.0.18 pinentry-1.1.0p0 gtk+2-2.24.32p2 libogg-1.3.3 libarchive-3.3.3 lz4-1.9.1 libdvdnav-6.0.0v0 glib2-networking-2.60.2 libusb1-1.0.21p1 dav1d-0.3.0p0 libexecinfo-0.3p1v0 x265-3.0 sdl2-2.0.9p0 libnettle-3.4.1p0 gsettings-desktop-schemas-3.32.0 libiconv-1.14p3 libv4l-1.16.6 gnome-icon-theme-3.12.0p5 libwebp-1.0.0 libebml-1.3.7 libcddb-1.3.2p0 icu4c-63.1 libdvdread-6.0.1 pango-1.42.4p1 cairo-1.16.0 atk-2.32.0 desktop-file-utils-0.23p10 libvpx-1.8.0v0 zstd-1.4.0 iso-codes-4.2p0 libnotify-0.7.8 at-spi2-core-2.32.1 libsecret-0.18.8p0 libtar-1.2.20 lcms-1.19 dbus-daemon-launch-helper-1.12.12 libass-0.13.7p0 libproxy-0.4.15p3 qt4-4.8.7p19 hicolor-icon-theme-0.17 lzo2-2.10p0 libvorbis-1.3.6 libxml-2.9.8p1 xz-5.2.4 libunistring-0.9.7 libassuan-2.5.1p0 opus-1.3.1 orc-0.4.29 sqlite3-3.27.2p0 dconf-0.32.0p0 gnupg-2.2.12 libbluray-1.0.0p0 gtk-update-icon-cache-3.24.8 librsvg-2.44.13 sdl-image-1.2.12p4 gdk-pixbuf-2.38.1 glib2-2.60.2 libmatroska-1.5.0p0 libsoup-2.66.1p0 libpsl-0.20.2 xvidcore-1.3.4 libidn-1.35 libgcrypt-1.8.4p0 avahi-0.7p6 harfbuzz-2.4.0 fribidi-1.0.5 libsndfile-1.0.28 libmng-1.0.10p3 libtasn1-4.13p0 gstreamer-plugins-base-0.10.36p19 giflib-5.1.6 tiff-4.0.10 npth-1.6 gdbm-1.16 dbus-1.12.12v0 ffmpeg-4.1.3v0 gvfs-1.40.1 libidn2-2.0.0p0 x264-20180908p0 libgpg-error-1.36 libksba-1.3.5p1 speex-1.2.0 gmp-6.1.2p3 gstreamer-0.10.36p12 png-1.6.37 jpeg-2.0.2v0
New and changed readme(s):
/usr/local/share/doc/pkg-readmes/ffmpeg
Couldn't install vlc-2.2.8p4



My /etc/installurl file looks lije this

https://ftp.spline.de/pub/OpenBSD
#https://cdn.openbsd.org/pub/OpenBSD


Any idea how to solve these dependencies?

Thanks
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,570
Default

The root error message is this:
Code:
|library drm.7.7 not found
 | /usr/X11R6/lib/libdrm.so.7.6 (system): minor is too small
The transition from drm.7.6 to drm.7.7 took place *after* release, on April 26. Please check for the existence of either the PKG_PATH or TRUSTED_PKG_PATH environment variables, and if they do not exist, please post your dmesg(8).

Last edited by jggimi; 2 Weeks Ago at 10:53 AM. Reason: added environment variables to the question
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 81
Default

The quirks package shown here belongs to current.

I guess you are not running OpenBSD 6.5 release but a snapshot at some point and that you havent updated your version before trying to add vlc. It is important to use an OpenBSD version and packages matching each other in time.

Don't be misled by the output of the uname command. Use this one instead :
Code:
$ sysctl kern.version
If I am right you have 2 solutions:
- upgrade your OpenBSD version, update your packages and then add VLC: https://www.openbsd.org/faq/current.html
Or
- reinstall your system with the 6.5 release and install VLC (here all your data are gonna be deleted).

Last edited by albator; 2 Weeks Ago at 11:50 AM. Reason: grammar/typo corrections
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 81
Default

Writing at the same time as jggimi.
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,570
Default

Quote:
Originally Posted by albator View Post
Writing at the same time as jggimi.
We both suspect the same thing: packages and system out-of-sync. A -release X11 library with a -current package path.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
rdikarlus rdikarlus is offline
Real Name: Carlosn
Port Guard
 
Join Date: Nov 2018
Location: IBZ ISLAND
Posts: 16
Default

# sysctl kern.version
kern.version=OpenBSD 6.5 (GENERIC.MP) #0: Wed Apr 24 23:38:54 CEST 2019
root@syspatch-65-amd64.openbsd.org:/...ile/GENERIC.MP
Reply With Quote
  #7   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
albator albator is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 81
Default

As you mentioned you're using the release version. Could you show the information jggimi asked?
Reply With Quote
  #8   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
rdikarlus rdikarlus is offline
Real Name: Carlosn
Port Guard
 
Join Date: Nov 2018
Location: IBZ ISLAND
Posts: 16
Default

Thanks for your help,

Here you have my dmesg output:



OpenBSD 6.5 (GENERIC.MP) #0: Wed Apr 24 23:38:54 CEST 2019
root@syspatch-65-amd64.openbsd.org:/...ile/GENERIC.MP
real mem = 1975635968 (1884MB)
avail mem = 1906196480 (1817MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xecdc0 (52 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "5.11" date 11/20/2015
bios0: ECS BSWI-D2
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC FPDT FIDT MCFG SSDT SSDT SSDT UEFI LPIT CSRT
acpi0: wakeup devices XHC1(S4) HDEF(S4) PXSX(S4) RP01(S4) PXSX(S4) RP02(S4) PXSX(S4) RP03(S4) PXSX(S4) RP04(S4) PWRB(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Celeron(R) CPU N3050 @ 1.60GHz, 1600.38 MHz, 06-4c-03
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,P GE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE, SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,SSE4.2 ,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG, LAHF,3DNOWP,PERF,ITSC,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT,MELTDO WN
cpu0: 1MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 80MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.0.0.0.0.3.3, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 4 (application processor)
cpu1: Intel(R) Celeron(R) CPU N3050 @ 1.60GHz, 1600.01 MHz, 06-4c-03
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,P GE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE, SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,SSE4.1,SSE4.2 ,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,RDRAND,NXE,RDTSCP,LONG, LAHF,3DNOWP,PERF,ITSC,SMEP,ERMS,SENSOR,ARAT,MELTDO WN
cpu1: 1MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 2, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 115 pins
acpimcfg0 at acpi0
acpimcfg0: addr 0xe0000000, bus 0-255
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (RP01)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (RP03)
acpiprt4 at acpi0: bus 2 (RP04)
acpiec0 at acpi0: not present
acpicpu0 at acpi0: C3(10@1000 mwait.1@0x64), C2(10@500 mwait.1@0x58), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(10@1000 mwait.1@0x64), C2(10@500 mwait.1@0x58), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: USBC, resource for XHC1
acpicmos0 at acpi0
acpipci0 at acpi0 PCI0: 0x00000000 0x00000011 0x00000001
acpibtn0 at acpi0: PWRB
acpibtn1 at acpi0: SLPB
"PNP0C14" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: DD1F
cpu0: Enhanced SpeedStep 1600 MHz: speeds: 1601, 1600, 1520, 1440, 1360, 1280, 1200, 1120, 1040, 960, 880, 800, 720, 640, 560, 480 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Braswell Host" rev 0x21
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics" rev 0x21
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1920x1080, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
ahci0 at pci0 dev 19 function 0 "Intel Braswell AHCI" rev 0x21: msi, AHCI 1.3.1
ahci0: PHY offline on port 0
ahci0: port 1: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 1 lun 0: <ATA, KINGSTON SV300S3, 608A> SCSI3 0/direct fixed naa.50026b7763068799
sd0: 114473MB, 512 bytes/sector, 234441648 sectors, thin
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel Braswell xHCI" rev 0x21: msi, xHCI 1.0
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel Braswell TXE" rev 0x21 at pci0 dev 26 function 0 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel Braswell HD Audio" rev 0x21: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC662, Intel/0x2883, using Realtek ALC662
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel Braswell PCIE" rev 0x21: msi
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 3 "Intel Braswell PCIE" rev 0x21: msi
pci2 at ppb1 bus 2
re0 at pci2 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x15: RTL8168H/8111H (0x5400), msi, address f4:4d:30:41:0f:b8
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8251 PHY, rev. 0
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Braswell PCU LPC" rev 0x21
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel Braswell SMBus" rev 0x21: apic 1 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
com1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
vmm0 at mainbus0: VMX/EPT (using slow L1TF mitigation)
uaudio0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 1 "Ten X Technology, Inc. USB AUDIO" rev 1.10/1.40 addr 2
uaudio0: class v1, full-speed, sync, channels: 2 play, 0 rec, 3 ctls
audio1 at uaudio0
uhidev0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 2 "Ten X Technology, Inc. USB AUDIO" rev 1.10/1.40 addr 2
uhidev0: iclass 3/0
uhid0 at uhidev0: input=1, output=0, feature=0
umass0 at uhub0 port 3 configuration 1 interface 0 "USB2.0 External Mass Storage Device" rev 2.00/1.58 addr 3
umass0: using ATAPI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
cd0 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Slimtype, eSAU208 2, ML05> ATAPI 5/cdrom removable serial.1c6ba220016406002845
uhub1 at uhub0 port 5 configuration 1 interface 0 "Genesys Logic USB2.0 Hub" rev 2.00/32.98 addr 4
uhidev1 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "NOVATEK USB Keyboard" rev 1.10/1.04 addr 5
uhidev1: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev1: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev2 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 1 "NOVATEK USB Keyboard" rev 1.10/1.04 addr 5
uhidev2: iclass 3/0, 2 report ids
uhid1 at uhidev2 reportid 1: input=1, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev2 reportid 2: input=3, output=0, feature=0
run0 at uhub1 port 3 configuration 1 interface 0 "Ralink 802.11 n WLAN" rev 2.00/1.01 addr 6
run0: MAC/BBP RT5390 (rev 0x0502), RF RT5370 (MIMO 1T1R), address 00:0f:00:71:2d:4e
uhidev3 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 0 "PixArt HP Travel USB Optical Mouse" rev 2.00/1.00 addr 7
uhidev3: iclass 3/1
ums0 at uhidev3: 3 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (5f94504f66c10dca.a) swap on sd0b dump on sd0b
Reply With Quote
  #9   (View Single Post)  
Old 2 Weeks Ago
rdikarlus rdikarlus is offline
Real Name: Carlosn
Port Guard
 
Join Date: Nov 2018
Location: IBZ ISLAND
Posts: 16
Default

Maybe I should remove all installed packages and install them again since it seems there are mixed libraries from -current and -release
Reply With Quote
Old 2 Weeks Ago
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,570
Default

It is clear that this is a syspatch(8)ed amd64 -release kernel, with -current packages.
To my understanding, it is only possible to produce this sort of error by:
  • using pkg_add(1) with installurl(5) and -D snapshot
  • using a -current $PKG_PATH
Corrective action: remove and replace all packages.

-----

This "how-to" is untested. Do not blindly use these commands without reviewing them in the appropriate man pages.

  1. Back up your system.
  2. Ensure a correct installurl(5), and that the environment variables PKG_PATH and TRUSTED_PKG_PATH are undefined.
  3. Create a list of your manually installed packages with $ pkg_info -qm > my.packages. See pkg_info(1).
  4. Delete all packages with # pkg_delete -X. See pkg_delete(1).
  5. Reinstall -release packages with # pkg_add -zl my.packages. See pkg_add(1).

Last edited by jggimi; 2 Weeks Ago at 10:38 AM. Reason: typo
Reply With Quote
Old 1 Week Ago
rdikarlus rdikarlus is offline
Real Name: Carlosn
Port Guard
 
Join Date: Nov 2018
Location: IBZ ISLAND
Posts: 16
Default

It worked! I deleted all the installed packages and reinstalled the again . Previously I updated the path and trusted path also . I did :

export TRUSTED_PKG_PATH="http://ftp.eu.openbsd.org/pub/OpenBSD/$(uname -r)/packages/$(arch -s)/"

export PKG_PATH="http://ftp.eu.openbsd.org/pub/OpenBSD/$(uname -r)/packages/$(arch -s)/"


And reinstalled everything. VLC media player is installed and working now.

Thanks!
Reply With Quote
Old 1 Week Ago
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,570
Default

I'm glad you got things working. But please take note, referring to the pkg_add(1) and installurl(5) man pages for further information:
  • TRUSTED_PKG_PATH is intended for unsigned, locally built packages, or other non-Project trusted sources.
  • PKG_PATH is designed for signed packages, such as those published by the Project.
  • The installurl(5) file is only consulted if both PKG_PATH and TRUSTED_PKG_PATH are undefined.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Social Media hitest Off-Topic 34 11 Hours Ago 03:29 PM
Media Server divadgnol67 OpenBSD General 2 9th July 2015 07:50 PM
Patching errata after media installation smak OpenBSD General 4 24th February 2015 03:19 AM
Popcorn Hour Media Box DraconianTimes Off-Topic 1 9th April 2009 06:18 PM
Media error... are there any way to help this? Sunnz OpenBSD General 0 5th May 2008 06:45 AM


All times are GMT. The time now is 03:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick