DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > FreeBSD > FreeBSD Installation and Upgrading

FreeBSD Installation and Upgrading Installing and upgrading FreeBSD.

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1   (View Single Post)  
Old 6th September 2015
hanzer's Avatar
hanzer hanzer is offline
Real Name: Adam Jensen
just passing through
 
Join Date: Oct 2013
Location: EST USA
Posts: 314
Default Atheros AR9227 wireless PCI on 10.2

I have a TL-WN751ND in a 10.2 system that seems to be having some problems. Basic info:

# pciconf -lv
Code:
ath0@pci0:1:9:0:  class=0x028000 card=0x0301168c chip=0x002d168c rev=0x01 hdr=0x00
  vendor  = 'Atheros Communications Inc.'
  device  = 'AR9227 Wireless Network Adapter'
  class  = network
# ifconfig | grep -B3 -i wireless
Code:
ath0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 2290
  ether c4:e9:84:91:9c:20
  nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
  media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet autoselect mode 11ng
--
  ether c4:e9:84:91:9c:20
  inet 192.168.49.179 netmask 0xfffffc00 broadcast 192.168.51.255
  nd6 options=29<PERFORMNUD,IFDISABLED,AUTO_LINKLOCAL>
  media: IEEE 802.11 Wireless Ethernet MCS mode 11ng
# ifconfig wlan0 list caps
Code:
drivercaps=4f85ed01<STA,IBSS,HOSTAP,AHDEMO,TXPMGT,SHSLOT,SHPREAMBLE,MONITOR,MBSS,WPA1,WPA2,BURST,WME,WDS,TXFRAG>
cryptocaps=1f<WEP,TKIP,AES,AES_CCM,TKIPMIC>
htcaps=7016e<CHWIDTH40,SHORTGI20,SHORTGI40>
Basic connectivity isn't a problem (it works) but the console/dmesg gets hammered with continuous reports like:
Code:
ath0: ath_rate_tx_complete: ts_rate=27 ts_finaltsi=0
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 1 ts_status 0x0
ath0: bad series0 hwrate 0x81, tries 2 ts_status 0x0
ath0: bad series0 hwrate 0x81, tries 2 ts_status 0x0
ath0: bad series0 hwrate 0x81, tries 2 ts_status 0x0
ath0: ath_rate_tx_complete: ts_rate=27 ts_finaltsi=0
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 3 ts_status 0x0
ath0: ath_rate_tx_complete: ts_rate=27 ts_finaltsi=0
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 1 ts_status 0x0
ath0: bb hang detected (0x4), resetting
Often, if the machine is left on over night, I will find that there is no connection in the morning and the network needs to be restarted. Hopefully, there is some tuning that can be done to get the driver/card to interact with the access point more gracefully. At the moment, I don't know how to proceed other than to collect a bunch of data and ask for guidance from the great anonymous network gurus of the inter-ether (there isn't a <smirk> smilie).

Below, is a command followed by an illustrative snippet what gets displayed on the console (and sent to dmesg).

# wlandebug rate
Code:
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 1 ts_status 0x0
ath0: bad series0 hwrate 0x80, tries 2 ts_status 0x0
ath0: ath_rate_tx_complete: ts_rate=27 ts_finaltsi=0
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 1 ts_status 0x0
ath0: bad series0 hwrate 0x81, tries 2 ts_status 0x0
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] ath_rate_findrate: min_switch 1077028 > ticks_since_switch 1064071..
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] ath_rate_tx_complete: size 250 (227 bytes) OK rate/short/long 5 MCS/0/1 nframes/nbad [1/0]
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] ath_rate_tx_complete: size 250 (227 bytes) OK rate/short/long 5 MCS/0/1 nframes/nbad [1/0]
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] ath_rate_findrate: min_switch 1078646 > ticks_since_switch 1078031..
# wlandebug input
Code:
wlan0: [b0:05:94:16:4e:87] discard frame, not to bss
wlan0: [00:1d:ce:a1:fc:a0] discard frame, not to bss
wlan0: [02:1d:ce:a1:fc:a0] discard frame, not to bss
wlan0: [06:1d:ce:a1:fc:a0] discard frame, not to bss
wlan0: [b0:05:94:16:4e:87] discard frame, not to bss
wlan0: [00:1d:ce:a1:fc:a0] discard frame, not to bss
wlan0: [02:1d:ce:a1:fc:a0] discard frame, not to bss
wlan0: [06:1d:ce:a1:fc:a0] discard frame, not to bss
wlan0: [52:57:1a:1f:bc:b0] discard frame, not to bss
# wlandebug elemid
Code:
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] discard beacon frame, ie too short, got 26, expected 30
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] discard beacon frame, ie too short, got 26, expected 30
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] discard beacon frame, ie too short, got 26, expected 30
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] discard beacon frame, ie too short, got 26, expected 30
wlan0: [20:b3:99:1c:02:48] discard beacon frame, ie too short, got 26, expected 30
# wlandebug state
Code:
ath0: bad series0 hwrate 0x80, tries 2 ts_status 0x0
ath0: bad series0 hwrate 0x80, tries 2 ts_status 0x0
ath0: bb hang detected (0x4), resetting
ath0: bb hang detected (0x4), resetting
ath0: bb hang detected (0x4), resetting
wlan0: beacon miss, mode STA state RUN
ath0: ath_rate_tx_complete: ts_rate=27 ts_finaltsi=0
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 1 ts_status 0x0
wlan0: beacon miss, mode STA state RUN
ath0: ath_rate_tx_complete: ts_rate=27 ts_finaltsi=0
ath0: bad series0 hwrate 0x1b, tries 1 ts_status 0x0
# wlandebug dumppkts
Code:
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
ath0: bad series0 hwrate 0x81, tries 2 ts_status 0x0
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 31
ath0: bad series0 hwrate 0x80, tries 2 ts_status 0x0
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 32
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 31
wlan0: received beacon from 20:b3:99:1c:02:48 rssi 31
Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atheros ar9565 fossala OpenBSD General 5 23rd September 2014 03:46 PM
[Help needed] Atheros on Dragonflybsd joanelis Other BSD and UNIX/UNIX-like 4 4th May 2010 09:09 PM
atheros wireless card not working guitarscn FreeBSD General 0 26th August 2009 05:50 PM
atheros AR5424 amru OpenBSD General 5 12th June 2009 12:29 AM
[FB7|wireless]Atheros 5213 cannot search AP magnus FreeBSD General 3 8th May 2008 11:46 PM


All times are GMT. The time now is 05:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick