DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD Packages and Ports

OpenBSD Packages and Ports Installation and upgrading of packages and ports on OpenBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 18th September 2017
puffymon puffymon is offline
Real Name: Leonid
Port Guard
 
Join Date: Apr 2017
Location: Earth
Posts: 30
Smile Webcam

Code:
$ fswebcam -d /dev/video0
--- Opening /dev/video0...
Trying source module v4l2...
/dev/video0 opened.
No input was specified, using the first.
Adjusting resolution from 384x288 to 320x240.
Error starting stream.
VIDIOC_STREAMON: Invalid argument
Unable to use mmap. Using read instead.
--- Capturing frame...
Timed out waiting for frame!
No frames captured.
$ fswebcam -d /dev/video1 
--- Opening /dev/video1...
Trying source module v4l2...
/dev/video1 opened.
No input was specified, using the first.
Adjusting resolution from 384x288 to -2126785888x-1640376208.
Error setting pixel format.
VIDIOC_S_FMT: Invalid argument
$
https://marc.info/?l=openbsd-misc&m=150554998025677&w=2
Quote:
This error is expected. xhci(4) does not support isochronous transfers
yet which are required for 'real-time streaming' data like video/audio.
This is being worked on. I hope to get this working in the coming months.
Ok, is there any port which will just make a photo without this dumb "real-time streaming"?
Code:
OpenBSD 6.2-beta (GENERIC.MP) #98: Sat Sep 16 10:10:40 MDT 2017
    deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4192116736 (3997MB)
avail mem = 4058042368 (3870MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.7 @ 0xe6f10 (68 entries)
bios0: vendor LENOVO version "E0CN47WW" date 03/23/2016
bios0: LENOVO 80QQ
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP UEFI ASF! BOOT LPIT MCFG SSDT UEFI ASPT HPET WDAT SSDT POAT APIC SSDT SSDT DBGP DMAR CSRT FPDT
acpi0: wakeup devices PEGP(S4) PEG0(S4) PEGP(S4) PEG1(S4) PEGP(S4) PEG2(S4) GLAN(S4) EHC1(S3) EHC2(S4) XHC_(S3) HDEF(S4) PXSX(S4) RP01(S4) PXSX(S4) RP02(S4) PXSX(S4) [...]
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM) i3-5005U CPU @ 2.00GHz, 1995.69 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu0: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: TSC frequency 1995694320 Hz
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 10 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 99MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.2.1.2.4.1.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM) i3-5005U CPU @ 2.00GHz, 1995.38 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu1: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
cpu2 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu2: Intel(R) Core(TM) i3-5005U CPU @ 2.00GHz, 1995.38 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu2: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu2: smt 1, core 0, package 0
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: Intel(R) Core(TM) i3-5005U CPU @ 2.00GHz, 1995.38 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,PCLMUL,DTES64,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,SDBG,FMA3,CX16,xTPR,PDCM,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,MOVBE,POPCNT,DEADLINE,AES,XSAVE,AVX,F16C,RDRAND,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,ABM,3DNOWP,PERF,ITSC,FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,ERMS,INVPCID,RDSEED,ADX,SMAP,PT,SENSOR,ARAT
cpu3: 256KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu3: smt 1, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 40 pins
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (PEG0)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (PEG1)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PEG2)
acpiprt4 at acpi0: bus 1 (RP01)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (RP02)
acpiprt6 at acpi0: bus 2 (RP03)
acpiprt7 at acpi0: bus 3 (RP04)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (RP05)
acpiprt9 at acpi0: bus -1 (RP06)
acpiprt10 at acpi0: bus -1 (RP07)
acpiprt11 at acpi0: bus -1 (RP08)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu2 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpicpu3 at acpi0: C3(200@506 mwait.1@0x60), C2(200@148 mwait.1@0x33), C1(1000@1 mwait.1), PSS
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "15S4A01" serial  1120 type LION oem "ANYO"
"VPC2004" at acpi0 not configured
"INT3F0D" at acpi0 not configured
"IDEA0100" at acpi0 not configured
"ETD064D" at acpi0 not configured
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PWRB
"INT340E" at acpi0 not configured
acpivideo0 at acpi0: GFX0
acpivout0 at acpivideo0: DD1F
cpu0: Enhanced SpeedStep 1995 MHz: speeds: 2000, 1900, 1800, 1700, 1600, 1500, 1400, 1300, 1200, 1100, 1000, 900, 800, 700, 600, 500 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Core 5G Host" rev 0x09
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel HD Graphics 5500" rev 0x09
drm0 at inteldrm0
inteldrm0: msi
inteldrm0: 1366x768, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
azalia0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel Core 5G HD Audio" rev 0x09: msi
xhci0 at pci0 dev 20 function 0 "Intel 9 Series xHCI" rev 0x03: msi
usb0 at xhci0: USB revision 3.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel xHCI root hub" rev 3.00/1.00 addr 1
"Intel 9 Series MEI" rev 0x03 at pci0 dev 22 function 0 not configured
azalia1 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 9 Series HD Audio" rev 0x03: msi
azalia1: codecs: Conexant/0x510f
audio0 at azalia1
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
pci2 at ppb1 bus 2
re0 at pci2 dev 0 function 0 "Realtek 8101E" rev 0x08: RTL8168GU/8111GU (0x5080), msi, address c8:5b:76:44:3d:e2
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8251 PHY, rev. 0
ppb2 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 9 Series PCIE" rev 0xe3: msi
pci3 at ppb2 bus 3
"Realtek 8188EE" rev 0x01 at pci3 dev 0 function 0 not configured
ehci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 9 Series USB" rev 0x03: apic 2 int 23
usb1 at ehci0: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 9 Series LPC" rev 0x03
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 9 Series AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.3
ahci0: port 0: 6.0Gb/s
scsibus1 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <ATA, WDC WD5000LPCX-2, 02.0> SCSI3 0/direct fixed naa.50014ee6b16cb4fa
sd0: 476940MB, 512 bytes/sector, 976773168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 9 Series SMBus" rev 0x03: apic 2 int 18
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 4GB DDR3 SDRAM PC3-12800 SO-DIMM
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
Unclaimed register detected before reading register 0x23a0
uhidev0 at uhub0 port 2 configuration 1 interface 0 "A4Tech USB Mouse" rev 1.10/3.14 addr 2
uhidev0: iclass 3/1, 4 report ids
ums0 at uhidev0 reportid 1: 8 buttons, Z dir
wsmouse1 at ums0 mux 0
uhid0 at uhidev0 reportid 4: input=5, output=0, feature=0
ugen0 at uhub0 port 4 "Generic USB2.0-CRW" rev 2.00/39.60 addr 3
uvideo0 at uhub0 port 6 configuration 1 interface 0 "Chicony Electronics Co.,Ltd. Lenovo EasyCamera" rev 2.00/95.60 addr 4
video0 at uvideo0
uhub2 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "Intel Rate Matching Hub" rev 2.00/0.03 addr 2
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (15497e65af11e36d.a) swap on sd0b dump on sd0b
uvideo1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Aveotek GEMIX WEBCAM USB AUDIO" rev 2.00/3.11 addr 5
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 2 "Aveotek GEMIX WEBCAM USB AUDIO" rev 2.00/3.11 addr 5
uaudio0: audio rev 1.00, 2 mixer controls
audio1 at uaudio0
video1 detached
uvideo1 detached
audio1 detached
uaudio0 detached
uvideo1 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Aveotek GEMIX WEBCAM USB AUDIO" rev 2.00/3.11 addr 5
video1 at uvideo1
uaudio0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 2 "Aveotek GEMIX WEBCAM USB AUDIO" rev 2.00/3.11 addr 5
uaudio0: audio rev 1.00, 2 mixer controls
audio1 at uaudio0
uvideo_s_fmt: uvideo1: no frame descriptors found!
uvideo0: could not open VS pipe: INVAL
uvideo0: could not open VS pipe: INVAL
uvideo0: could not open VS pipe: INVAL
uvideo_s_fmt: uvideo1: no frame descriptors found!
__________________
$ uname -a
OpenBSD puffy.pc 6.2 GENERIC.MP#146 amd64
$

Last edited by ocicat; 18th September 2017 at 06:24 PM. Reason: Please use [code] & [/code] tags when posting screen output.
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 20th September 2017
backrow backrow is offline
Real Name: Anthony J. Bentley
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 136
Default

It’s an issue with the hardware drivers, not the application itself. If this is the problem I’m thinking of, you can work around it by plugging the webcam into a USB 2 port.
__________________
Many thanks to the forum regulars who put time and effort into helping others solve their problems.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 20th September 2017
acampbell acampbell is offline
Real Name: Anthony Campbell
Fdisk Soldier
 
Join Date: Sep 2014
Location: London, UK
Posts: 80
Default

I get the same error when plugging in a webcam to usb-2.0.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trust Webcam Support mrhbit OpenBSD General 4 15th March 2013 02:23 PM
FreeBSD skype webcam!! Hurrah!!! :D xmorg FreeBSD General 6 20th April 2012 12:19 PM
Webcam giga FreeBSD General 0 23rd July 2008 11:03 AM


All times are GMT. The time now is 12:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick