DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 10th June 2018
mefisto mefisto is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 44
Default Xorg related error

Greetings all,

I have received an error on xconsole:
Code:
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update failure on pipe A
Running:
Code:
# ps -13414 -o command
, results in
Code:
COMMAND
/usr/X11R6/bin/X :0 vt05 -auth /etc/X11/xenodm/authdir/authfiles/A:0-ICrkYi (Xo
, so it appears to be X-windows related. The
Code:
/usr/X11R6/bin/X
is just a link to
Code:
/usr/X11R6/bin/Xorg
, which is a binary file.

So how do I proceed?

Kindest regards,

M
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 10th June 2018
GarryR's Avatar
GarryR GarryR is offline
Real Name: Garry Ricketson
Spam Deminer
 
Join Date: Jul 2015
Location: Durango, Mx.
Posts: 239
Default

This is another case where it would help to see the 'dmesg' output, maybe not all of it , but , for example on mine it shows at the bottom, I get the same error message when I disconnect my phone , which is tethered for internet access. Don't worry about clutter, the more details , the easier it is for others to help.
===== Example ====
When I tether my phone, or when I turn the tethering on or off, it gives this error message.
Example on mine:
xconsole shows:
Code:
error: [drm:pid77448:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update failure on pipe A
So I run:
Code:
$ ps -77448 -o command 
COMMAND
/usr/X11R6/bin/X :0 -auth /home/garry/.serverauth.PxOJgqRWFX (Xorg)
So do I also have a problem related to X windows ? don't think so, the actual error message is no problem, it advises me that my connection was broken, or made, usually I deliberately disconnected.
The 'dmesg' output shows: ( a small part only)
Code:
 urndis0: using RNDIS, address c6:8d:d2:d2:fd:b9
urndis0 detached
ugen0 at uhub1 port 1 "MediaTek BLU" rev 2.00/ff.ff addr 2
ugen0 detached
urndis0 at uhub1 port 1 configuration 1 interface 0 "MediaTek BLU" rev 2.00/ff.ff addr 2
urndis0: using RNDIS, address 6a:97:d5:d1:13:27
error: [drm:pid77448:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update failure on pipe A
================= end example ==========
In your case though, I think it would be to your advantage to show the entire dmesg output, or at least tell us what you did, or were doing when it triggered that error, ? "dmesg" will show that.

=== edit, side note:
Quote:
which is a binary file
There is a package called "hexedit", it can be used to read and edit binary files,
Code:
man hexedit
Quote:
HEXEDIT(1) General Commands Manual HEXEDIT(1)

NAME
hexedit - view and edit files in hexadecimal or in ASCII

SYNOPSIS
hexedit [-s | --sector] [-m | --maximize] [-l<n> | --linelength <n>]
[-h | --help] [filename]

DESCRIPTION
hexedit shows a file both in ASCII and in hexadecimal. The file can be
a device as the file is read a piece at a time. You can modify the file
and search through it.
__________________
My best friends are parrots

Last edited by GarryR; 10th June 2018 at 10:11 PM.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 11th June 2018
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,231
Default

Quote:
Originally Posted by GarryR View Post
=== edit, side note:
There is a package called "hexedit", it can be used to read and edit binary files...
But this is unlikely to be useful, since the file at hand is the X server, built from thousands of individual source code modules and header files.

The output of /var/log/Xorg.0.log is more likely to be directly useful.
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 11th June 2018
mefisto mefisto is offline
Port Guard
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 44
Default

Hi GarryR,

thank you for the prompt to post the dmesg output.

Code:
OpenBSD 6.3 (GENERIC.MP) #3: Fri May 18 00:06:26 CEST 2018
    root@syspatch-63-amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.M
P
real mem = 4268425216 (4070MB)
avail mem = 4131991552 (3940MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0010 (71 entries)
bios0: vendor LENOVO version "7OETC4WW (2.24 )" date 04/09/2010
bios0: LENOVO 8932CTO
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP SSDT ECDT TCPA APIC MCFG HPET SLIC BOOT SSDT SSDT SSDT S
SDT
acpi0: wakeup devices LID_(S3) SLPB(S3) EXP0(S4) EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4
(S4) PCI1(S4) USB0(S3) USB1(S3) USB2(S3) USB3(S3) USB4(S3) EHC0(S3) EHC1(S3) HDE
F(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpiec0 at acpi0
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2370 @ 1.73GHz, 1729.30 MHz

cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CF
LUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SS
SE3,CX16,xTPR,PDCM,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR,MELTDOWN
cpu0: 1MB 64b/line 4-way L2 cache
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 133MHz
cpu0: mwait min=64, max=64, C-substates=0.1.1.1, IBE
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2370 @ 1.73GHz, 1729.00 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CF
LUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE,SSE3,DTES64,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SS
SE3,CX16,xTPR,PDCM,NXE,LONG,LAHF,PERF,SENSOR,MELTDOWN
cpu1: 1MB 64b/line 4-way L2 cache
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-63
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (AGP_)
acpiprt2 at acpi0: bus 2 (EXP0)
acpiprt3 at acpi0: bus 3 (EXP1)
acpiprt4 at acpi0: bus 4 (EXP2)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (EXP3)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (EXP4)
acpiprt7 at acpi0: bus 21 (PCI1)
acpicpu0 at acpi0: !C3(250@17 mwait.3@0x20), !C2(500@1 mwait.1@0x10), C1(1000@1
mwait.1), PSS
acpicpu1 at acpi0: !C3(250@17 mwait.3@0x20), !C2(500@1 mwait.1@0x10), C1(1000@1
mwait.1), PSS
acpipwrres0 at acpi0: PUBS, resource for USB0, USB2, USB4, EHC0, EHC1
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 127 degC
acpitz1 at acpi0: critical temperature is 100 degC
acpibtn0 at acpi0: LID_
acpibtn1 at acpi0: SLPB
"LEN0005" at acpi0 not configured
tpm0 at acpi0: TPM_ addr 0xfed40000/0x5000: device 0x32031114 rev 0x9
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "42T4544" serial  3352 type LION oem "SONY"
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpithinkpad0 at acpi0
acpidock0 at acpi0: GDCK not docked (0)
acpivideo0 at acpi0: VID_
acpivout0 at acpivideo0: LCD0
acpivideo1 at acpi0: VID_
cpu0: Enhanced SpeedStep 1729 MHz: speeds: 1733, 1333, 1067, 800 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel GM965 Host" rev 0x0c
inteldrm0 at pci0 dev 2 function 0 "Intel GM965 Video" rev 0x0c
drm0 at inteldrm0
intagp0 at inteldrm0
agp0 at intagp0: aperture at 0xe0000000, size 0x10000000
inteldrm0: msi
inteldrm0: 848x480, 32bpp
wsdisplay0 at inteldrm0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
"Intel GM965 Video" rev 0x0c at pci0 dev 2 function 1 not configured
uhci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 20
uhci1 at pci0 dev 26 function 1 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 21
ehci0 at pci0 dev 26 function 7 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 22
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 ad
dr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801H HD Audio" rev 0x03: msi
azalia0: codecs: Conexant CX20549
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801H PCIE" rev 0x03: msi
pci1 at ppb0 bus 2
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801H PCIE" rev 0x03: msi
pci2 at ppb1 bus 3
wpi0 at pci2 dev 0 function 0 "Intel PRO/Wireless 3945ABG" rev 0x02: msi, MoW1,
address 00:1f:3c:4d:d5:04
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801H PCIE" rev 0x03: msi
pci3 at ppb2 bus 4
bge0 at pci3 dev 0 function 0 "Broadcom BCM5787M" rev 0x02, BCM5754/5787 A2 (0xb
002): msi, address 00:1c:25:91:38:43
brgphy0 at bge0 phy 1: BCM5787 10/100/1000baseT PHY, rev. 0
uhci2 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 16
uhci3 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 17
uhci4 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 18
ehci1 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 19
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 ad
dr 1
ppb3 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xf3
pci4 at ppb3 bus 21
cbb0 at pci4 dev 0 function 0 "Ricoh 5C476 CardBus" rev 0xba: apic 1 int 16
cardslot0 at cbb0 slot 0 flags 0
cardbus0 at cardslot0: bus 22 device 0 cacheline 0x8, lattimer 0xb0
pcmcia0 at cardslot0
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801HBM LPC" rev 0x03
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801HBM IDE" rev 0x03: DMA, channel 0
configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <MATSHITA, DVD/CDRW UJDA780, CB01> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 ignored (disabled)
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801HBM AHCI" rev 0x03: msi, AHCI 1.1
ahci0: port 0: 1.5Gb/s
scsibus2 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <ATA, Hitachi HTS72502, PC2O> SCSI3 0/direct fixed
 naa.5000cca5b8ea7c34
sd0: 238475MB, 512 bytes/sector, 488397168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801H SMBus" rev 0x03: apic 1 int 23
iic0 at ichiic0
usb2 at uhci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 ad
dr 1
usb3 at uhci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 ad
dr 1
usb4 at uhci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 ad
dr 1
usb5 at uhci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 ad
dr 1
usb6 at uhci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 ad
dr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pms0: ALPS Dualpoint, version 0x7301
wsmouse1 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
aps0 at isa0 port 0x1600/31
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
uhidev0 at uhub4 port 1 configuration 1 interface 0 "A4Tech USB Mouse" rev 1.10/
0.14 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 8 buttons, Z dir
wsmouse2 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (688839a69bbbadce.a) swap on sd0b dump on sd0b
WARNING: / was not properly unmounted
wpi0: radio is disabled by hardware switch
wpi0: could not initialize hardware
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
vblank wait timed out on crtc 1
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
umass0 at uhub0 port 3 configuration 1 interface 0 "StoreJet Transcend StoreJetut on crtc 1
Transcend" rev 2.00/1.00 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus5 targ 1 lun 0: <StoreJet, Transcend, DK02> SCSI2 0/direct fixed
sd1: 190782MB, 512 bytes/sector, 390721968 sectors
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
ntfs_mount(): MNT_UPDATE not supported
sd1 detached
scsibus5 detached
umass0 detached
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
umass0 at uhub0 port 3 configuration 1 interface 0 "vendor 0x090c product 0x1000
" rev 2.00/11.00 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus5 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd1 at scsibus5 targ 1 lun 0: <, , 1100> SCSI2 0/direct removable serial.090c100
0210190000793
sd1: 3864MB, 512 bytes/sector, 7913472 sectors
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
sd1 detached
scsibus5 detached
umass0 detached
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
ilure on pipe A
error: [drm:pid13414:intel_pipe_update_start] *ERROR* Potential atomic update fa
As I look at it, the error appears to be rather random.

Hi jggimi,

thank you for the answer. There is an error at the beginning of the file, but I checked the file /etc/sysctl.conf, but id does not exist.

Code:
[    89.156] (WW) checkDevMem: failed to open /dev/xf86 and /dev/mem
        (Operation not permitted)
        Check that you have set 'machdep.allowaperture=1'
        in /etc/sysctl.conf and reboot your machine
        refer to xf86(4) for details
[    89.156]    linear framebuffer access unavailable
[    89.221] (--) Using wscons driver on /dev/ttyC4
[    89.274]
X.Org X Server 1.19.6
Release Date: 2017-12-20
[    89.274] X Protocol Version 11, Revision 0
[    89.274] Build Operating System: OpenBSD 6.3 amd64
[    89.274] Current Operating System: OpenBSD dracula.localhost 6.3 GENERIC.MP#
3 amd64
[    89.274] Build Date: 24 March 2018  02:38:24PM
[    89.274]
[    89.274] Current version of pixman: 0.34.0
[    89.274]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[    89.274] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    89.274] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Jun  9 05:45:15 2018
[    89.302] (==) Using system config directory "/usr/X11R6/share/X11/xorg.conf.d"
[    89.303] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    89.303] (==) No screen section available. Using defaults.
[    89.303] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    89.304] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    89.305] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
[    89.305] (==) Automatically adding devices
[    89.305] (==) Automatically enabling devices
[    89.305] (==) Not automatically adding GPU devices
[    89.309] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[    89.456] (==) FontPath set to:
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/
[    89.456] (==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
[    89.456] (II) The server relies on wscons to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure wscons or disable AutoAddDevices.
[    89.465] (II) Loader magic: 0x84669042000
[    89.465] (II) Module ABI versions:
[    89.465]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    89.465]    X.Org Video Driver: 23.0
[    89.465]    X.Org XInput driver : 24.1
[    89.465]    X.Org Server Extension : 10.0
[    89.467] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:2a02:17aa:20b5 rev 12, Mem @ 0xf8100000/1048576, 0xe000000
0/268435456, I/O @ 0x00001800/8
[    89.467] (--) PCI: (0:0:2:1) 8086:2a03:17aa:20b5 rev 12, Mem @ 0xf8200000/1048576
[    89.467] (II) LoadModule: "glx"
[    89.505] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.so
[    89.769] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    89.769]    compiled for 1.19.6, module version = 1.0.0
[    89.769]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[    89.783] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[    89.783] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    89.783] (II) LoadModule: "modesetting"
[    89.785] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    89.793] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    89.793]    compiled for 1.19.6, module version = 1.19.6
[    89.793]    Module class: X.Org Video Driver
[    89.793]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    89.793] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
    89.795] (**) modeset(0): claimed PCI slot 0@0:2:0
[    89.795] (II) modeset(0): using default device
[    89.796] (II) modeset(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    89.796] (==) modeset(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[    89.797] (==) modeset(0): RGB weight 888
[    89.797] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[    89.797] (II) Loading sub module "glamoregl"
[    89.797] (II) LoadModule: "glamoregl"
[    89.864] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libglamoregl.so
[    89.957] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[    89.957]    compiled for 1.19.6, module version = 1.0.0
[    89.957]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    89.957] (II) glamor: OpenGL accelerated X.org driver based.
[    90.272] (II) glamor: EGL version 1.4 (DRI2):
[    90.408] (II) modeset(0): glamor initialized
[    90.408] (II) modeset(0): Output LVDS-1 has no monitor section
[    90.431] (II) modeset(0): Output VGA-1 has no monitor section
[    90.866] (II) modeset(0): Output SVIDEO-1 has no monitor section
[    90.885] (II) modeset(0): EDID for output LVDS-1
[    90.885] (II) modeset(0): Manufacturer: LEN  Model: 4050  Serial#: 0
[    90.885] (II) modeset(0): Year: 2006  Week: 0
[    90.885] (II) modeset(0): Digital Display Input
[    90.885] (II) modeset(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 33  vert.: 21
[    90.885] (II) modeset(0): Gamma: 2.20
[    90.885] (II) modeset(0): DPMS capabilities: StandBy Suspend Off
[    90.885] (II) modeset(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4
[    90.885] (II) modeset(0): First detailed timing is preferred mode
[    90.885] (II) modeset(0): redX: 0.590 redY: 0.340   greenX: 0.320 greenY: 0.550
[    90.885] (II) modeset(0): blueX: 0.152 blueY: 0.130   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
[    90.885] (II) modeset(0): Manufacturer's mask: 0
[    90.885] (II) modeset(0): Supported detailed timing:
[    90.885] (II) modeset(0): clock: 71.1 MHz   Image Size:  331 x 207 mm
[    90.885] (II) modeset(0): h_active: 1280  h_sync: 1328  h_sync_end 1360 h_blank_end 1440 h_b
order: 0
[    90.885] (II) modeset(0): v_active: 800  v_sync: 803  v_sync_end 809 v_blanking: 823 v_borde
r: 0
[    90.885] (II) modeset(0): Supported detailed timing:
[    90.885] (II) modeset(0): clock: 59.3 MHz   Image Size:  331 x 207 mm
[    90.885] (II) modeset(0): h_active: 1280  h_sync: 1328  h_sync_end 1360 h_blank_end 1440 h_b
order: 0
[    90.885] (II) modeset(0): v_active: 800  v_sync: 803  v_sync_end 809 v_blanking: 823 v_borde
r: 0
[    90.885] (II) modeset(0): Unknown vendor-specific block f
[    90.885] (II) modeset(0):  LTN154X3-L02
[    90.885] (II) modeset(0): EDID (in hex):
[    90.885] (II) modeset(0):   00ffffffffffff0030ae504000000000
[    90.885] (II) modeset(0):   0010010380211578ea03159757528c27
[    90.885] (II) modeset(0):   21505400000001010101010101010101
[    90.885] (II) modeset(0):   010101010101c71b00a0502017303020
[    90.885] (II) modeset(0):   36004bcf10000019261700a050201730
[    90.885] (II) modeset(0):   302036004bcf100000190000000f0081
[    90.885] (II) modeset(0):   0a32810a281401004ca35833000000fe
[    90.885] (II) modeset(0):   004c544e31353458332d4c30320a0029
[    90.886] (II) modeset(0): Printing probed modes for output LVDS-1
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "1280x800"x60.0   71.11  1280 1328 1360 1440  800 803 809
 823 -hsync -vsync (49.4 kHz eP)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "1280x800"x50.0   59.26  1280 1328 1360 1440  800 803 809
 823 -hsync -vsync (41.2 kHz e)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "1024x768"x120.1  133.47  1024 1100 1212 1400  768 768 77
0 794 doublescan -hsync +vsync (95.3 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "1024x768"x60.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777
 806 -hsync -vsync (48.4 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "960x720"x120.0  117.00  960 1024 1128 1300  720 720 722
750 doublescan -hsync +vsync (90.0 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "928x696"x120.1  109.15  928 976 1088 1264  696 696 698 7
19 doublescan -hsync +vsync (86.4 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "896x672"x120.0  102.40  896 960 1060 1224  672 672 674 6
97 doublescan -hsync +vsync (83.7 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "800x600"x120.0   81.00  800 832 928 1080  600 600 602 62
5 doublescan +hsync +vsync (75.0 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "800x600"x60.3   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628
 +hsync +vsync (37.9 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "800x600"x56.2   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625
 +hsync +vsync (35.2 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "700x525"x120.0   61.00  700 744 820 940  525 526 532 541
 doublescan +hsync +vsync (64.9 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "640x512"x120.0   54.00  640 664 720 844  512 512 514 533
 doublescan +hsync +vsync (64.0 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "640x480"x120.0   54.00  640 688 744 900  480 480 482 500
 doublescan +hsync +vsync (60.0 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "640x480"x59.9   25.18  640 656 752 800  480 490 492 525
-hsync -vsync (31.5 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "512x384"x120.0   32.50  512 524 592 672  384 385 388 403
 doublescan -hsync -vsync (48.4 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "400x300"x120.6   20.00  400 420 484 528  300 300 302 314
 doublescan +hsync +vsync (37.9 kHz d)
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "400x300"x112.7   18.00  400 412 448 512  300 300 301 312
[    90.886] (II) modeset(0): Modeline "320x240"x120.1   12.59  320 328 376 400  240 245 246 262
 doublescan -hsync -vsync (31.5 kHz d)
[    90.911] (II) modeset(0): EDID for output VGA-1
[    91.341] (II) modeset(0): EDID for output SVIDEO-1
[    91.341] (II) modeset(0): Output LVDS-1 connected
[    91.341] (II) modeset(0): Output VGA-1 disconnected
[    91.342] (II) modeset(0): Output SVIDEO-1 disconnected
[    91.342] (II) modeset(0): Using exact sizes for initial modes
[    91.342] (II) modeset(0): Output LVDS-1 using initial mode 1280x800 +0+0
[    91.342] (==) modeset(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    91.342] (==) modeset(0): DPI set to (96, 96)
[    91.342] (II) Loading sub module "fb"
[    91.342] (II) LoadModule: "fb"
[    91.345] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libfb.so
[    91.393] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    91.393]    compiled for 1.19.6, module version = 1.0.0
[    91.393]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    91.393] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    92.269] (==) modeset(0): Backing store enabled
[    92.269] (==) modeset(0): Silken mouse enabled
[    92.283] (II) modeset(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[    92.312] (==) modeset(0): DPMS enabled
[    92.313] (WW) modeset(0): DRI2: glamor lacks support for pixmap import/export
[    92.313] (II) modeset(0): [DRI2] Setup complete
[    92.313] (II) modeset(0): [DRI2]   DRI driver: i965
[    92.313] (II) modeset(0): [DRI2]   VDPAU driver: i965
[    92.313] (--) RandR disabled
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_ARB_create_context
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_ARB_create_context_profile
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_EXT_create_context_es{,2}_profile
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_INTEL_swap_event
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_SGI_swap_control
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_EXT_framebuffer_sRGB
[    92.392] (II) AIGLX: enabled GLX_ARB_fbconfig_float
[    92.393] (II) AIGLX: enabled GLX_EXT_fbconfig_packed_float
[    92.393] (II) AIGLX: GLX_EXT_texture_from_pixmap backed by buffer objects
[    92.398] (II) AIGLX: Loaded and initialized i965
[    92.398] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[    92.512] (II) modeset(0): Damage tracking initialized
[    92.512] (II) modeset(0): Setting screen physical size to 338 x 211
[    93.747] (II) config/wscons: checking input device /dev/wskbd
[    93.747] (II) wskbd: using layout us
[    93.747] (II) LoadModule: "kbd"
[    93.750] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/kbd_drv.so
[    93.771] (II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
[    93.771]    compiled for 1.19.6, module version = 1.9.0
[    93.771]    Module class: X.Org XInput Driver
[    93.771]    ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
[    93.771] (II) Using input driver 'kbd' for '/dev/wskbd'
[    93.771] (**) /dev/wskbd: always reports core events
[    93.771] (**) /dev/wskbd: always reports core events
[    93.771] (**) Option "Protocol" "standard"
[    93.772] (**) Option "XkbRules" "base"
[    93.772] (**) Option "XkbModel" "pc105"
[    93.772] (**) Option "XkbLayout" "us"
[    93.772] (II) XINPUT: Adding extended input device "/dev/wskbd" (type: KEYBOARD, id 6)
[    94.347] (II) config/wscons: checking input device /dev/wsmouse0
[    94.347] (II) LoadModule: "ws"
[    94.350] (II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/ws_drv.so
[    94.367] (II) Module ws: vendor="X.Org Foundation"
[    94.367]    compiled for 1.19.6, module version = 1.3.0
[    94.367]    Module class: X.Org XInput Driver
[    94.367]    ABI class: X.Org XInput driver, version 24.1
[    94.[    94.367] (**) /dev/wsmouse0: always reports core events
[    94.367] (II) ws: /dev/wsmouse0: debuglevel 0
[    94.367] (**) Option "Device" "/dev/wsmouse0"
[    94.367] (**) ws: /dev/wsmouse0: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
[    94.368] (**) ws: /dev/wsmouse0: WAxisMapping: buttons 6 and 7
[    94.368] (**) ws: /dev/wsmouse0: associated screen: 0
[    94.913] (II) ws: /dev/wsmouse0: minimum x position: 0
[    94.913] (II) ws: /dev/wsmouse0: maximum x position: 1279
[    94.913] (II) ws: /dev/wsmouse0: minimum y position: 0
[    94.913] (II) ws: /dev/wsmouse0: maximum y position: 799
[    94.913] (==) ws: /dev/wsmouse0: Buttons: 7
[    94.932] (**) ws: /dev/wsmouse0: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    94.932] (II) XINPUT: Adding extended input device "/dev/wsmouse0" (type: MOUSE, id 7)
[    95.477] (**) /dev/wsmouse0: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    95.477] (**) /dev/wsmouse0: (accel) acceleration profile 0
[    95.477] (**) /dev/wsmouse0: (accel) acceleration factor: 2.000
[    95.477] (**) /dev/wsmouse0: (accel) acceleration threshold: 4
[    95.510] (II) config/wscons: checking input device /dev/wsmouse
[    95.510] (II) Using input driver 'ws' for '/dev/wsmouse'
[    95.510] (**) /dev/wsmouse: always reports core events
[    95.510] (II) ws: /dev/wsmouse: debuglevel 0
[    95.510] (**) Option "Device" "/dev/wsmouse"
[    95.511] (**) ws: /dev/wsmouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
[    95.511] (**) ws: /dev/wsmouse: WAxisMapping: buttons 6 and 7
[    95.511] (**) ws: /dev/wsmouse: associated screen: 0
[    95.511] (II) ws: /dev/wsmouse: minimum x position: 0
[    95.511] (II) ws: /dev/wsmouse: maximum x position: 1279
[    95.511] (II) ws: /dev/wsmouse: minimum y position: 0
[    95.511] (II) ws: /dev/wsmouse: maximum y position: 799
[    95.511] (==) ws: /dev/wsmouse: Buttons: 7
[    95.550] (**) ws: /dev/wsmouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    95.550] (II) XINPUT: Adding extended input device "/dev/wsmouse" (type: MOUSE, id 8)
[    95.551] (**) /dev/wsmouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    95.551] (**) /dev/wsmouse: (accel) acceleration profile 0
[    95.551] (**) /dev/wsmouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[    95.551] (**) /dev/wsmouse: (accel) acceleration threshold: 4
BTW, how do you post such large files?

Kindest regards,

M
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 11th June 2018
IdOp's Avatar
IdOp IdOp is offline
Too dumb for a smartphone
 
Join Date: May 2008
Location: twisting on the daemon's fork(2)
Posts: 793
Default

Quote:
... I checked the file /etc/sysctl.conf, but id does not exist.
If the file does not exist, you can create it and enter the necessary information. This should be done with root privileges. You can use an editor like vi or mg, or simply echo the desired line to it:

# echo machdep.allowaperture=1 >> /etc/sysctl.conf

(A single > would suffice if you're certain the file doesn't exist.)
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 12th June 2018
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,231
Default

You should not need to enable the xf86(4) aperture driver, as you are not using isa(4) or pci(4) video cards. You are using the modesetting(4) driver in X with glamor 2D acceleration, via the inteldrm(4) kernel driver.

One option would be to attempt to use the older intel(4) driver in place of the default modesetting(4) driver.

You could create a temporary test configuration file in /etc/X11/xorg.conf.d/ with a simple test configuration fragment such as:
Code:
Section "Device"
   Identifier "video"
   Driver "intel"
EndSection
If this works, you may add additional options as defined in the intel(4) man page.
Reply With Quote
  #7   (View Single Post)  
Old 12th June 2018
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 6,231
Default

I have taken the time to find the source of the message. It is, indeed, from inteldrm(4), in /usr/src/sys/dev/pci/drm/i915/intel_sprite.c. The error message was added as part of revision 1.8 to this module. The log message states:
Code:
revision 1.8
date: 2017/07/01 16:14:10;  author: kettenis;  state: Exp;  lines: +594 -588;  commitid: KnwRPOZok9A30HI4;
Update inteldrm(4) to code based on Linux 4.4.70.  This brings us support for
Skylake and Cherryview and better support for Broadwell and Valleyview.  Also
adds MST support.  Some tweaks to the TTM code and radeondrm(4) to keep it
working with the updated generic DRM code needed for inteldrm(4).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Xorg segment error sw2wolf OpenBSD Packages and Ports 2 21st January 2015 12:43 AM
Network Speed Issues - Not ISP Related EverydayDiesel OpenBSD General 41 23rd December 2013 11:14 PM
Xorg-7.4_2 build error FreeBee FreeBSD Ports and Packages 7 11th January 2010 09:02 PM
Yahoo! related Pidgin problems... BSDfan666 General software and network 10 28th September 2008 02:39 AM
OpenBSD-related websites bienc OpenBSD General 7 12th May 2008 09:15 PM


All times are GMT. The time now is 11:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick