DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > Miscellaneous > General Hardware

General Hardware General hardware related questions.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 14th January 2009
Sonya's Avatar
Sonya Sonya is offline
Real Name: Sonya Fox
New User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Socket A Semprons

I'm building a low-cost desktop machine from spare parts, and wanted to know if Semprons can work as a drop-in replacement for Socket A Athlon XPs. The mainboard I'm using is a FIC AM37, which has a VIA KM266 chipset and formerly ran with 1GB DDR-333/PC2700 memory and an Athlon XP 2200+. The new one is a Sempron 2800+, model SDA2800DUT3D.
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 14th January 2009
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,686
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

I believe you may face Front Side Bus compatibility problems. Googling shows the FIC AM37 can be strapped to an FSB speed of either 100 or 133 MHz. The Sempron 2800+ has an FSB of 333 MHz.

The only Sempron's I've ever run have been with 333MHz motherboards, so I am unable to confirm this is a problem; only that it may be a possibility. AMD should be able to tell you if the CPU will negotiate and operate with the slower FSB or not.

Last edited by jggimi; 14th January 2009 at 02:40 AM.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 14th January 2009
vermaden's Avatar
vermaden vermaden is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Location: pl_PL.lodz
Posts: 1,052
Thanked 118 Times in 93 Posts
Default

Yes, the Sempron you have should work with that mobo:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...icroprocessors
__________________
religions, worst damnation of mankind
"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." Linus Torvalds

Linux is not UNIX! Face it! It is not an insult. It is fact: GNU is a recursive acronym for “GNU's Not UNIX”.
vermaden's: links resources deviantart spreadbsd
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 14th January 2009
Carpetsmoker's Avatar
Carpetsmoker Carpetsmoker is offline
Real Name: Martin
Old man from scene 24
 
Join Date: Apr 2008
Location: Eindhoven, Netherlands
Posts: 2,068
Thanked 198 Times in 156 Posts
Default

List of officially supported CPU's:
ftp://ftp.fic.com.tw/motherboard/cpu...cketa/am37.pdf
(From http://www.fic.com.tw/support/motherboard/cputable.aspx)

Sempron 2800+ is not mentioned, it may work nonetheless, but probably not.
__________________
UNIX was not designed to stop you from doing stupid things, because that would also stop you from doing clever things.
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 14th January 2009
vermaden's Avatar
vermaden vermaden is offline
Administrator
 
Join Date: Apr 2008
Location: pl_PL.lodz
Posts: 1,052
Thanked 118 Times in 93 Posts
Default

It may also work, but at slower speed, this can be propably fixed by latest BIOS update of your motherboard.
__________________
religions, worst damnation of mankind
"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." Linus Torvalds

Linux is not UNIX! Face it! It is not an insult. It is fact: GNU is a recursive acronym for “GNU's Not UNIX”.
vermaden's: links resources deviantart spreadbsd
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 14th January 2009
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,686
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

As I stated above, that depends on if the CPU can match the slower FSB. It might be able to; then again, it might not.
Reply With Quote
  #7   (View Single Post)  
Old 15th January 2009
J65nko J65nko is offline
Administrator
 
Join Date: May 2008
Location: Budel - the Netherlands
Posts: 3,147
Thanked 182 Times in 149 Posts
Default

Nice to head that FIC is still around

My wife and I set up the FIC European headquarters in 's-Hertogenbosch(NL) in 1990.
__________________
You don't need to be a genius to debug a pf.conf firewall ruleset, you just need the guts to run tcpdump
Reply With Quote
  #8   (View Single Post)  
Old 17th January 2009
Sonya's Avatar
Sonya Sonya is offline
Real Name: Sonya Fox
New User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for the links. I've looked up a list of recommended mainboards on AMD's site and it lists the Gigabyte GA-7VM333M-RZ as compatible, it uses an identical chipset (VIA KM266) so it may work. Do you have any thoughts on voltage, will testing the configuration cause damage to the CPU? Socket-A Athlons are kind of touchy.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
apache: data stuck in socket? goertzenator FreeBSD General 8 16th February 2009 04:01 PM
Java socket programming question 18Googol2 Programming 3 3rd May 2008 11:50 AM


All times are GMT. The time now is 01:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick