DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > FreeBSD > FreeBSD General

FreeBSD General Other questions regarding FreeBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
da1 da1 is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2009
Location: Berlin, DE
Posts: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default startkde: Could not start kdeinit4. Check your installation.

Hello fellas,

my system: FreeBSD [xxx] 8.0-RELEASE FreeBSD 8.0-RELEASE #0: Sat Nov 21 15:48:17 UTC 2009 root@almeida.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC i386

my problem:
Code:
# startx
xauth:  creating new authority file /root/.serverauth.69910


X.Org X Server 1.6.1
Release Date: 2009-4-14
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: FreeBSD 8.0-RELEASE i386 
Current Operating System: FreeBSD mainserver.serveftp.org 8.0-RELEASE FreeBSD 8.0-RELEASE #0: Sat Nov 21 15:48:17 UTC 2009     root@almeida.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC i386
Build Date: 21 October 2009  04:11:47AM                                                                                                                                                      

        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Jul 18 15:50:08 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
kcheckrunning: not found
kbuildsycoca4 running...
startkde: Starting up...
/libexec/ld-elf.so.1: /lib/libthr.so.3: Undefined symbol "__pselect"
startkde: Could not start kdeinit4. Check your installation.

at the moment the box has xfce4 on it and I decided to install kde4 (pkg_add -r kde4). all went flawlessly. I added "exec /usr/local/kde4/bin/startkde" to ~/.xinitrc but when I do "startx" I get the message above.

The box is a remote one. After the error, startx does not exit and if I use x11vnc I see a black screen with a box that says "Could not start kdeinit4. Check your installation" and a "Okay" button. If I click it, "x11vnc" exits but "startx" does not.


However, if I run "/usr/local/kde4/bin/startkde" and "x11vnc" with "-auth" option, I can see the kde4 login screen and after it accepts my credentials I see "Could not start kdeinit4. Check your installation". If I click "okay", x11vnc exits. I was unable to replicate this behaviour - it happened only once (kde does not run without a X server so I'm presuming I had some X process hanging somewhere)

I've been google-ing for quite some time now and I am unable to find anything relevant.

The machine is ~800 km away so direct interaction is impossible.

Any ideas are welcomed.


PS: nothing relevant in messages.log, all.log and Xorg.log. The video card is a nvidia FX5500.
PS2: on a vmware machine, (fresh install of F-BSD 8.0 - kernel+base) I had no problems.
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
Mr-Biscuit Mr-Biscuit is offline
Banned
 
Join Date: May 2008
Posts: 272
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Have you tried
Replacing the libraries.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
da1 da1 is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2009
Location: Berlin, DE
Posts: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I have re-installed kde-libs but I could not trace libthr.so.3 to any installed package. My guess is that it belongs to the system since it's in /lib.

btw: can you be more precise about which lib you referred too ?
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
Mr-Biscuit Mr-Biscuit is offline
Banned
 
Join Date: May 2008
Posts: 272
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Try remaking libthr from src
Code:
locate libthr|grep src
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
da1 da1 is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2009
Location: Berlin, DE
Posts: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

libthr reinstalled.

problem persists.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
Mr-Biscuit Mr-Biscuit is offline
Banned
 
Join Date: May 2008
Posts: 272
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

My only other suggestion I can think of is for you to post your problem to the mailing list.
kde-freebsd@kde.org.
and
freebsd-questions@freebsd.org .
Reply With Quote
  #7   (View Single Post)  
Old 18th July 2010
da1 da1 is offline
Port Guard
 
Join Date: Feb 2009
Location: Berlin, DE
Posts: 28
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

already posted to freebsd-x11.

I will do the same for "questions" and "kde" and I will include the so far done things.


thanks. much appreciated.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Start problem after the installation of OpenBSD 4.6 aleunix OpenBSD Installation and Upgrading 12 21st December 2009 06:59 PM
No spell check in openoffice? Mantazz FreeBSD Ports and Packages 13 29th July 2009 04:30 PM
please check my pf.conf gosha OpenBSD Security 10 30th January 2009 12:32 AM
check for badblocks ccc FreeBSD General 5 30th October 2008 07:00 PM
how to check package dependencies? bsdnewbie999 OpenBSD Packages and Ports 5 31st July 2008 04:05 AM


All times are GMT. The time now is 02:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick