DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD General

OpenBSD General Other questions regarding OpenBSD which do not fit in any of the categories below.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 12th April 2011
backrow backrow is offline
Real Name: Anthony J. Bentley
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 116
Thanked 10 Times in 4 Posts
Default DVI output in X

I recently got a new video card (ATI Radeon HD 4350). It has VGA & DVI out. VGA works fine in both console and X.

Since my monitor supports HDMI, I decided to try connecting it with a DVI↔HDMI cable, disconnecting the VGA cable to make sure it wouldn’t get involved. When I start up the computer, the console shows up just fine. When I startx, though, I get a solid red screen with an error message: “Out of range.” (The message comes from the monitor, not X.)

Anyone know why this might happen? Do I need to set some X options (I’m running without an xorg.conf)?
Code:
OpenBSD 4.8-current (GENERIC) #496: Wed Nov 24 01:46:11 MST 2010
    deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
cpu0: AMD Athlon(tm) II X4 630 Processor ("AuthenticAMD" 686-class, 512KB L2 cache) 2.82 GHz
cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT
real mem  = 3487723520 (3326MB)
avail mem = 3420626944 (3262MB)
User Kernel Config
UKC> disable acpi
473 acpi0 disabled
UKC> exit
Continuing...
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: AT/286+ BIOS, date 07/23/10, BIOS32 rev. 0 @ 0xf0010, SMBIOS rev. 2.5 @ 0x9f400 (68 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "2105" date 07/23/2010
bios0: ASUSTeK Computer INC. M4A785TD-V EVO
acpi at bios0 function 0x0 not configured
mpbios0 at bios0: Intel MP Specification 1.4
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: apic clock running at 200MHz
cpu at mainbus0: not configured
cpu at mainbus0: not configured
cpu at mainbus0: not configured
mpbios0: bus 0 is type PCI   
mpbios0: bus 1 is type PCI   
mpbios0: bus 2 is type PCI   
mpbios0: bus 3 is type PCI   
mpbios0: bus 4 is type PCI   
mpbios0: bus 5 is type ISA   
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
pcibios0 at bios0: rev 3.0 @ 0xf0000/0x10000
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev 1.0 @ 0xf5460/384 (22 entries)
pcibios0: no compatible PCI ICU found: ICU vendor 0x1002 product 0x439d
pcibios0: Warning, unable to fix up PCI interrupt routing
pcibios0: PCI bus #4 is the last bus
bios0: ROM list: 0xc0000/0xf200
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "AMD RS780 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10)
pci1 at ppb0 bus 1
vendor "Conexant", unknown product 0x8880 (class multimedia subclass video, rev 0x04) at pci1 dev 0 function 0 not configured
ppb1 at pci0 dev 9 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 17 (irq 11)
pci2 at ppb1 bus 2
vga1 at pci2 dev 0 function 0 "ATI Radeon HD 4350" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
radeondrm0 at vga1: apic 4 int 17 (irq 11)
drm0 at radeondrm0
azalia0 at pci2 dev 0 function 1 "ATI Radeon HD 4000 HD Audio" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10)
azalia0: no supported codecs
azalia0: initialization failure, detaching
ppb2 at pci0 dev 10 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10)
pci3 at ppb2 bus 3
re0 at pci3 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x03: RTL8168D/8111D (0x2800), apic 4 int 18 (irq 10), address 48:5b:39:ae:c8:e1
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S PHY, rev. 2
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x00: apic 4 int 22 (irq 10), AHCI 1.1
scsibus0 at ahci0: 32 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <Optiarc, DVD RW AD-7240S, 1.03> ATAPI 5/cdrom removable
sd0 at scsibus0 targ 2 lun 0: <ATA, WDC WD6400AAKS-6, 01.0> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 610480MB, 512 bytes/sec, 1250263728 sec total
ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11), version 1.0, legacy support
ohci1 at pci0 dev 18 function 1 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11), version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17 (irq 11)
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci2 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
ohci3 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 19 (irq 10)
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x3c: SMI
iic0 at piixpm0
iic0: addr 0x20 01=19 02=24 03=2e 04=00 05=00 06=00 07=00 08=00 09=00 0a=10 0b=10 0c=10 0d=10 0e=08 0f=8c 10=3d 11=00 12=00 13=00 14=0a 15=0a 16=20 17=9e 18=e0 1a=ae 1b=a4 1c=b3 1d=00 1e=0c 1f=01 20=01 21=01 22=01 23=bb 3e=bb b2=09 b3=27 b5=09 words 00=ff19 01=1924 02=242e 03=2e00 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB700 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <ST340014A>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 38146MB, 78125000 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 5
azalia1 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11)
azalia1: codecs: VIA/0x0397
audio0 at azalia1
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x00
ppb3 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 4
"VIA VT6306 FireWire" rev 0xc0 at pci4 dev 8 function 0 not configured
ohci4 at pci0 dev 20 function 5 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at ohci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
it0 at isa0 port 0x2e/2: IT8712F rev 8, EC port 0x290
npx0 at isa0 port 0xf0/16: reported by CPUID; using exception 16
usb6 at ohci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uhidev0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "RetroUSB.com SNES RetroPort" rev 1.00/0.00 addr 2
uhidev0: iclass 3/0
uhid0 at uhidev0: input=4, output=0, feature=0
uhidev1 at uhub2 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech Trackball" rev 1.10/2.20 addr 3
uhidev1: iclass 3/1
ums0 at uhidev1: 3 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uaudio0 at uhub4 port 3 configuration 1 interface 0 "Logitech Logitech USB Headset" rev 2.00/10.13 addr 2
uaudio0: audio rev 1.00, 7 mixer controls
audio1 at uaudio0
uhidev2 at uhub4 port 3 configuration 1 interface 3 "Logitech Logitech USB Headset" rev 2.00/10.13 addr 2
uhidev2: iclass 3/0
uhid1 at uhidev2: input=2, output=0, feature=0
uhidev3 at uhub5 port 1 configuration 1 interface 0 "Lite-On Technology Corp. ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint" rev 1.10/1.26 addr 2
uhidev3: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev3: 8 modifier keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub5 port 1 configuration 1 interface 1 "Lite-On Technology Corp. ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint" rev 1.10/1.26 addr 2
uhidev4: iclass 3/0, 4 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 1: 3 buttons
wsmouse1 at ums1 mux 0
uhid2 at uhidev4 reportid 2: input=1, output=0, feature=0
uhid3 at uhidev4 reportid 3: input=3, output=1, feature=0
uhid4 at uhidev4 reportid 4: input=0, output=0, feature=4
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
root on wd0a swap on wd0b dump on wd0b
__________________
Many thanks to the forum regulars who put time and effort into helping others solve their problems.
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 12th April 2011
J65nko J65nko is offline
Administrator
 
Join Date: May 2008
Location: Budel - the Netherlands
Posts: 3,154
Thanked 182 Times in 149 Posts
Default

To get an xorg.conf file, you could follow the procedure outlined in http://openbsd.org/faq/faq11.html#amd64i386

If you still have issues with the xorg.conf, post the xorg.conf and the
/var/log/Xorg.0.log so we can have a look at it.
__________________
You don't need to be a genius to debug a pf.conf firewall ruleset, you just need the guts to run tcpdump
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 12th April 2011
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,710
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

Out of range messages on monitors means that the default video mode cannot be displayed. Use FAQ 11 along with the modeline setting guide and tools in http://www.x.org/wiki/FAQVideoModes
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 12th April 2011
BSDfan666 BSDfan666 is offline
Real Name: N/A, this is the interweb.
Helpful companion
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,223
Thanked 193 Times in 184 Posts
Default

You should really not disable ACPI on newer systems, it's possible for things to overheat without proper power management.

If it doesn't work, you should file a bug report, along with an acpidump.

As for the monitor issues, manually configuring modelines is almost never necessary.. DDC information is sent over the wire, check your Xorg.0.log file.
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 14th April 2011
backrow backrow is offline
Real Name: Anthony J. Bentley
Shell Scout
 
Join Date: Jul 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 116
Thanked 10 Times in 4 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by BSDfan666 View Post
You should really not disable ACPI on newer systems, it's possible for things to overheat without proper power management.
The computer won’t boot with ACPI enabled. This was fixed very recently in -current, but I haven’t found the time to upgrade yet.

I should probably upgrade before trying anything else, although I doubt it would fix the DVI problem (but who can say?). I’ll get back to this.
__________________
Many thanks to the forum regulars who put time and effort into helping others solve their problems.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 14th April 2011
BSDfan666 BSDfan666 is offline
Real Name: N/A, this is the interweb.
Helpful companion
 
Join Date: Apr 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,223
Thanked 193 Times in 184 Posts
Default

Yeah, OpenBSD's radeon driver is sadly lagging behind a bit.. but it'll probably get updated eventually.

Updating the snapshot to get the ACPI fix is probably a good idea, I wouldn't put it off for too long.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PHP displays no output what-so-ever on some errors. Carpetsmoker Programming 9 9th November 2010 09:55 PM
netstat -s -p ip output meaning putrycy FreeBSD General 3 20th August 2010 08:29 AM
output to a file in java c0mrade Programming 4 15th October 2009 07:55 AM
dwm status bar won't display apm output asemisldkfj General software and network 6 16th August 2009 11:07 PM
strange dmesg output gosha OpenBSD General 4 11th March 2009 01:10 PM


All times are GMT. The time now is 01:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick