DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD Installation and Upgrading

OpenBSD Installation and Upgrading Installing and upgrading OpenBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 15th February 2012
Daffy Daffy is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 73
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Strange problem with upgrading

I have a strange problem that I cannot seem to solve. I perform an upgrade to -current every 1-2 weeks and for a month now I have this strange problem.

When booting from bsd.rd, packages are nowhere to be found. From http or ftp, I give the full path (eg ftp.cc.uoc.gr or ftp.fr.openbsd.org), specify the path to the files (pub/OpenBSD/snapshots/<arch>/) but I constantly get
Code:
ftp: temporary failure in name resolution
This keeps happening both on amd64 and i386. I tried with
Code:
>echo 'nameserver 8.8.8.8' > /mnt/etc/resolv.conf
>echo 'nameserver 8.8.8.8' > /etc/resolv.conf
and continued the upgrade but I get the same error.

My main resolv.conf has 'nameserver 127.0.0.1' because of adsuck installation.

What am I missing?
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 15th February 2012
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is online now
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,894
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

They're "filesets" not "packages". Both end in .tgz but they have different contents.

Nameservers, even Google's 8.8.8.8, will not be able to resolve addresses if they are unreachable. It is possible you are attempting to use a NIC that is not working with bsd.rd. No functioning network means no resolved IP addresses.

This might be because of firmware requirements, or a change in firmware requirements -- some drivers changes might require specific firmware versions.

My advice is to look to a NIC firmware problem. More information from you -- such as a dmesg, or the output of "ifconfig" -- might lead to better advice.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 15th February 2012
Daffy Daffy is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 73
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jggimi View Post
They're "filesets" not "packages".
Completely forgot about it...

dmeg:
Code:
OpenBSD 5.1 (GENERIC.MP) #207: Sun Feb 12 09:42:14 MST 2012
    deraadt@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4293394432 (4094MB)
avail mem = 4164939776 (3971MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0xf0710 (61 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "0611" date 08/20/2008
bios0: ASUSTeK Computer INC. P5QL-E
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S0 S1 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB HPET OSFR
acpi0: wakeup devices P0P2(S4) P0P3(S4) P0P1(S4) UAR1(S4) PS2K(S4) PS2M(S4) EUSB(S4) USBE(S4) P0P5(S4) P0P6(S4) P0P7(S4) P0P8(S4) P0P9(S4) GBEC(S4) USB0(S4) USB1(S4) USB2(S4) USB3(S4) USB4(S4) USB5(S4) USB6(S4) P0P4(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz, 2200.36 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,NXE,LONG,LAHF
cpu0: 2MB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 200MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz, 2200.08 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,NXE,LONG,LAHF
cpu1: 2MB 64b/line 8-way L2 cache
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 1 (P0P2)
acpiprt2 at acpi0: bus -1 (P0P3)
acpiprt3 at acpi0: bus 5 (P0P1)
acpiprt4 at acpi0: bus -1 (P0P5)
acpiprt5 at acpi0: bus 3 (P0P8)
acpiprt6 at acpi0: bus 2 (P0P9)
acpiprt7 at acpi0: bus 4 (P0P4)
acpicpu0 at acpi0
acpicpu1 at acpi0
aibs0 at acpi0: RTMP RVLT RFAN GGRP GITM SITM
acpibtn0 at acpi0: PWRB
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel G45 Host" rev 0x03
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel G45 PCIE" rev 0x03: msi
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Radeon HD 4650" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
radeondrm0 at vga1: apic 2 int 16
drm0 at radeondrm0
azalia0 at pci1 dev 0 function 1 "ATI Radeon HD 4000 HD Audio" rev 0x00: msi
azalia0: no supported codecs
uhci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 16
uhci1 at pci0 dev 26 function 1 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 21
uhci2 at pci0 dev 26 function 2 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 18
ehci0 at pci0 dev 26 function 7 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 18
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia1 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801JI HD Audio" rev 0x00: msi
azalia1: codecs: Realtek ALC888
audio0 at azalia1
ppb1 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801JI PCIE" rev 0x00: msi
pci2 at ppb1 bus 4
ppb2 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 82801JI PCIE" rev 0x00: msi
pci3 at ppb2 bus 3
jmb0 at pci3 dev 0 function 0 "JMicron JMB363 IDE/SATA" rev 0x03
ahci0 at jmb0: apic 2 int 16, AHCI 1.0
scsibus0 at ahci0: 32 targets
pciide0 at jmb0: DMA, channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to native-PCI
pciide0: using apic 2 int 16 for native-PCI interrupt
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <HL-DT-ST, DVD-RAM GSA-H55L, 1.03> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 4
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
ppb3 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 82801JI PCIE" rev 0x00: msi
pci4 at ppb3 bus 2
ale0 at pci4 dev 0 function 0 "Attansic Technology L1E" rev 0xb0: AR8121, msi, address 00:22:15:fd:48:74
atphy0 at ale0 phy 0: F1 10/100/1000 PHY, rev. 9
uhci3 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 23
uhci4 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 19
uhci5 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 18
ehci1 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801JI USB" rev 0x00: apic 2 int 23
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb4 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BA Hub-to-PCI" rev 0x90
pci5 at ppb4 bus 5
envy0 at pci5 dev 1 function 0 "IC Ensemble Envy24 I/O Ctrlr" rev 0x02: apic 2 int 17
envy0: M-Audio Delta 1010LT, 8 inputs, 8 outputs
audio1 at envy0
midi0 at envy0: <Envy24 MIDI UART>
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801JIR LPC" rev 0x00
pciide1 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801JI SATA" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide1: using apic 2 int 19 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide1 channel 1 drive 0: <WDC WD3200AAJS-22VWA0>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 305245MB, 625142448 sectors
wd0(pciide1:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801JI SMBus" rev 0x00: apic 2 int 18
iic0 at ichiic0
iic0: addr 0x1e 01=01 02=01 11=01 12=01 21=01 22=01 31=01 32=01 words 00=0001 01=0101 02=0100 03=0000 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
iic0: addr 0x20 01=80 02=17 03=7f 10=00 19=b0 20=20 21=00 25=20 26=b2 38=74 39=03 4a=64 6a=2c 78=02 79=08 7a=00 7b=00 7e=82 80=00 8b=41 8c=78 96=15 99=41 9a=98 9b=01 d0=00 d1=03 d2=72 d3=72 d4=03 d5=02 d6=01 d7=67 d8=69 d9=00 da=00 db=00 dc=00 dd=00 de=00 df=19 e0=00 e1=00 e2=10 e3=10 e4=10 e5=10 e6=10 e7=10 e8=10 e9=10 ea=10 ec=07 ee=00 f1=0c f5=02 f6=02 f9=00 fa=00 fb=50 words 00=ffff 01=8037 02=1766 03=7fff 04=ffff 05=ffff 06=ffff 07=ffff
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-6400CL5
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 1GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-6400CL5
spdmem2 at iic0 addr 0x53: 2GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-6400CL5
pciide2 at pci0 dev 31 function 5 "Intel 82801JI SATA" rev 0x00: DMA, channel 0 wired to native-PCI, channel 1 wired to native-PCI
pciide2: using apic 2 int 19 for native-PCI interrupt
usb2 at uhci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at uhci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb6 at uhci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb7 at uhci5: USB revision 1.0
uhub7 at usb7 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lm0 at isa0 port 0x290/8: W83627DHG
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
mtrr: Pentium Pro MTRR support
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (f1e85501569dbf12.a) swap on wd0b dump on wd0b
ifconfig:
Code:
> ifconfig 
lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> mtu 33152
        priority: 0
        groups: lo
        inet6 ::1 prefixlen 128
        inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x3
        inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
ale0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> mtu 1500
        lladdr 00:22:15:fd:48:74
        priority: 0
        groups: egress
        media: Ethernet autoselect (100baseTX full-duplex)
        status: active
        inet6 fe80::222:15ff:fefd:4874%ale0 prefixlen 64 scopeid 0x1
        inet 192.168.1.64 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.1.255
enc0: flags=0<>
        priority: 0
        groups: enc
        status: active
pflog0: flags=141<UP,RUNNING,PROMISC> mtu 33152
        priority: 0
        groups: pflog
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 15th February 2012
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is online now
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,894
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

OK, the ale(4) driver does not load external firmware.

Your dmesg is from bsd.mp, not bsd.rd. Is ale0 functional when running bsd.rd? Does "ifconfig ale0" produce the same status and configuration information on bsd.mp and bsd.rd? If they're the same, both show active connection and the same 192.168.1.64/24 configuration, then

While running the ramdisk kernel:

Inspect the contents of /etc/resolv.conf and the output of "route -n show -inet". Do you see an obvious problem? If not....

Ping the nameserver(s) mentioned in the /etc/resolv.conf. Can you ping each successfully? Can you ping 8.8.8.8 successfully? If not...

Post that /etc/resolv.conf and the output of the route show command.
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 15th February 2012
Daffy Daffy is offline
Fdisk Soldier
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 73
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

and as always, I find the solution after posting...

The 'problem' was in the dhclient.conf. I had
Code:
script "/usr/local/sbin/dhclient-adsuck";
and completelly forgot about it... Commented the line and everything works.

Shame on me... Jggimi, thank you very much again and sorry for your wasted time.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 15th February 2012
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is online now
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 3,894
Thanked 214 Times in 189 Posts
Default

Heh. We all do this; don't worry about it.

I just did it to myself recently.
Reply With Quote
Reply

Tags
bsd.rd, current, upgrade

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange lib problem mururoa FreeBSD General 3 1st August 2009 07:34 AM
Strange network problem mururoa FreeBSD General 15 5th November 2008 08:25 AM
Problem upgrading Koffice neurosis FreeBSD Ports and Packages 4 2nd October 2008 02:15 PM
Strange Eterm-problem PatrickBaer FreeBSD General 5 22nd July 2008 07:54 AM
NFS and FreeBSD 6.2r strange problem .. bsduser FreeBSD Installation and Upgrading 3 11th July 2008 11:48 AM


All times are GMT. The time now is 10:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick