DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > OpenBSD > OpenBSD Packages and Ports

OpenBSD Packages and Ports Installation and upgrading of packages and ports on OpenBSD.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 4th March 2016
jjstorm jjstorm is offline
Package Pilot
 
Join Date: Nov 2014
Location: Buenos Aires, AR
Posts: 144
Default No Audio Present

I have installed gnome windows manager, but there is no audio present. Below is part of the dmesg in respect to the audio.

Code:
azalia0 at pci0 dev 3 function 0 "Intel Core 4G HD Audio" rev 0x0b: msi
azalia0: No codecs found
which codec should I download if that is indeed my problem?
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 4th March 2016
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 7,993
Default

There is nothing to download, these not-found codecs are audio processors which are part of the HDA hardware specification, per the azalia(4) man page.

In your case, the azalia(4) driver does not map any of these audio processors. In looking at other people's dmesg with that particular product string, it appears this is standard. But people with that product are successful obtaining sound on OpenBSD, so perhaps FAQ 13 will help you to configure a working sound system with the hardware you have.
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 5th March 2016
e1-531g e1-531g is offline
ISO Quartermaster
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 631
Default

I have something like that in dmesg:
Code:
dmesg | grep -i -e azalia[0-9] -e audio[0-9]                                 
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 7 Series HD Audio" rev 0x04: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC269, Intel/0x2806, using Realtek ALC269
audio0 at azalia0
So it is a bit different.

and it is working well. I can enable audio by:
Code:
/usr/bin/mixerctl outputs.master=110,110
/usr/bin/mixerctl outputs.master.mute=off
/usr/bin/mixerctl outputs.master=110,110
Easy thing you can do and hope for result is update firmware:
Code:
fw_update -av -p http://firmware.openbsd.org/firmware/snapshots/
or, depending on OpenBSD version you use
Code:
fw_update -av -p http://firmware.openbsd.org/firmware/5.8/
then restart.

Last edited by e1-531g; 5th March 2016 at 09:59 AM.
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 5th March 2016
jggimi's Avatar
jggimi jggimi is offline
More noise than signal
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Posts: 7,993
Default

I don't believe this is a firmware issue, instead this is just how the Core 4G HD Audio connects. Others with this hardware have the same results, and a -current system with this hardware does not produce any codecs message at all.

My assumption (until we hear from jjstorm) is that this is a typical azalia(4) audio configuration issue which can be resolved with mixerctl(1) settings as described in FAQ 13.
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 6th March 2016
jjstorm jjstorm is offline
Package Pilot
 
Join Date: Nov 2014
Location: Buenos Aires, AR
Posts: 144
Default

I created a config file /etc/mixerctl.conf and added the line below to it:

Code:
 
outputs.master=255,255
This was the highest allowed value. The default was 126, so it's a big increase. I have audio as good as it was when I had fedora installed. I am going to play with the settings some more and see if I can do a little better. I'll report on headphone output as well.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 6th March 2016
e1-531g e1-531g is offline
ISO Quartermaster
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 631
Default

In Openbox I have configured shortcuts to change volume, but they are quite primitive.
I think it is good thing to have shortcuts in desktop environment for changing volume if you ie often watch movies.
Personally I would not prefer high value by default after boot, because you can launch movie/music and then it can be too loud.
Reply With Quote
  #7   (View Single Post)  
Old 6th March 2016
shep shep is offline
Real Name: Scott
Arp Constable
 
Join Date: May 2008
Location: Dry and Dusty
Posts: 1,508
Default

Quote:
Originally Posted by jjstorm View Post
I have installed gnome windows manager, but there is no audio present.
Quote:
Originally Posted by el-531g View Post
In Openbox I have configured shortcuts to change volume, but they are quite primitive.
sysutils/tray-app provides 3 tray applications one of which is a audio volume slider. I use just the audio volume slider in tint2 with openbox. Although I have not tried it, there is no reason tray-app will not work with Gnome as it meets freedesktop guidelines for system tray applications.

I cleaned mine up a bit in tint2 by configuring x11/openbox to skip the task bar for just tray-app.


Code:
  <applications>
    <application name="sound" class="Sound" type="utility">
      <desktop>all</desktop>
      <layer>above</layer>
      <skip_taskbar>yes</skip_taskbar>
    </application>
  </applications>
If you are running current, audio/pavucontrol has recently been added as a second systray option.

Last edited by shep; 6th March 2016 at 06:23 PM. Reason: added pavucontrol
Reply With Quote
  #8   (View Single Post)  
Old 31st March 2016
jjstorm jjstorm is offline
Package Pilot
 
Join Date: Nov 2014
Location: Buenos Aires, AR
Posts: 144
Default

Quote:
Originally Posted by jjstorm View Post
I created a config file /etc/mixerctl.conf and added the line below to it:

Code:
 
outputs.master=255,255
This was the highest allowed value. The default was 126, so it's a big increase. I have audio as good as it was when I had fedora installed. I am going to play with the settings some more and see if I can do a little better. I'll report on headphone output as well.
Ok, I finally got a pair of headphones to try, and they are working good with no adjustments other than the outputs.master
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
azalia Intel SCH HD Audio strange audio issues tehsean OpenBSD General 3 26th August 2012 12:21 AM
Partition(s) present but not detected after panic jb_daefo FreeBSD General 0 29th May 2009 07:01 PM
macmini audio gosha OpenBSD General 15 14th January 2009 02:43 AM
Audio & Headphones JMJ_coder General Hardware 3 10th November 2008 05:21 PM
dhcpd problems... dynamic and static leases present edhunter FreeBSD General 7 16th May 2008 02:34 PM


All times are GMT. The time now is 06:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick