DaemonForums  

Go Back   DaemonForums > Miscellaneous > General software and network

General software and network General OS-independent software and network questions, X11, MTA, routing, etc.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   (View Single Post)  
Old 15th February 2024
TCH TCH is offline
Shell Scout
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 85
Default Modem throws CME ERROR 50 (incorrect parameters) on ATH1

I have a Huawei 3372 USB modem on which i try to initiate and pick up phone calls. SMS sending works perfectly, but when i try to dial by "ATD*****;"it says "NO CARRIER" and what is even more problematic is when i see the incoming call and tell the modem to "ATH1", then it tells me "CME ERROR: 50" (incorrect parameters).

Internet said, set the PIN, set the APN. Setting the PIN said "CME ERROR: 3" (operation not allowed) and setting the APN yielded nothing. The NO CARRIER message brought up some "not connected" topics, but if it is not connected, then how can it send SMS and how can i phone it, see the incoming call from the messages and hung it up? Because "ATH0" (hung up) works. I can break the phone call. I only can not pick it up.

Any ideas are appreciated. (I can live with that if i cannot dial, but i need to pick up calls.)
Reply With Quote
  #2   (View Single Post)  
Old 15th February 2024
J65nko J65nko is offline
Administrator
 
Join Date: May 2008
Location: Budel - the Netherlands
Posts: 4,134
Default

Don't you have the initialize the modem first?
Code:
AT&F&D2&C
__________________
You don't need to be a genius to debug a pf.conf firewall ruleset, you just need the guts to run tcpdump
Reply With Quote
  #3   (View Single Post)  
Old 15th February 2024
TCH TCH is offline
Shell Scout
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 85
Default

No, that did not changed anything. (And sending SMS, or hanging up worked OOB.) It turned out however, that i have to pick up the phone with "ATA", not "ATH1".
But after "ATA" and "AT^DDSETEX=2", when i do "cat /dev/ttyUSB1 | aplay -f S8" (or "S16_LE", or "S16_BE"), there is no sound from the computer (which is not surprising, "cat /dev/ttyUSB1" shows, that nothing comes in) and a very strange waterlike sound comes out from the phone. Commands "AT+CLIP=1", "AT+CRC=1" and "AT+CNMI=1,2" did not help.
Perhaps because of voice status? If i do "AT^CVOICE=?", it says "^CVOICE: (0)" and both "AT^CVOICE=1" and "AT^CVOICE=0" simply says ERROR.
Reply With Quote
  #4   (View Single Post)  
Old 16th February 2024
J65nko J65nko is offline
Administrator
 
Join Date: May 2008
Location: Budel - the Netherlands
Posts: 4,134
Default

You can read the complete https://en.wikipedia.org/wiki/Hayes_AT_command_set article. But doesn't your modem come with a manual?

If you are connected you have to use [b]+++[/b} by a 1 second pause before you can issue AT commands. I am afraid that is all the help I can give you.

OpenBSD still seems to have the minicom program that you use to figure out those commands. See https://openports.pl/path/comms/minicom
__________________
You don't need to be a genius to debug a pf.conf firewall ruleset, you just need the guts to run tcpdump
Reply With Quote
  #5   (View Single Post)  
Old 16th February 2024
TCH TCH is offline
Shell Scout
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 85
Default

Thanks, i had the command list, i just overlooked ATA (i was looking for "pick up" which was ATH1). No, the modem is just an USB dongle, no manuals.

I give these commands by hand via picocom, so the device got way more time than 1 second. Also sending SMS worked and now picking up works too, so i think it is not an initialization problem. It seems, that the voice support on this modem is broken: hardware is able, but the firmware is not. But thanks anyway.
Reply With Quote
  #6   (View Single Post)  
Old 17th February 2024
J65nko J65nko is offline
Administrator
 
Join Date: May 2008
Location: Budel - the Netherlands
Posts: 4,134
Default

There are manuals in PDF format online. Just could not find one on the official Huawei site(s)
Also found some issues with Mac OS, which is much alike FreeBSD.
__________________
You don't need to be a genius to debug a pf.conf firewall ruleset, you just need the guts to run tcpdump
Reply With Quote
Reply

Tags
ath1, cme error 50, pick up call, usb modem

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shell script arguments or parameters held in '$@' and '$*' J65nko Guides 2 12th June 2021 06:23 PM
`pkg_info -m` incorrect beavers OpenBSD Packages and Ports 9 12th June 2019 03:49 PM
pf.conf(5) missing some parameters? notooth OpenBSD Security 2 20th December 2017 12:31 AM
/etc/daily gives incorrect warning acampbell OpenBSD General 8 12th May 2017 04:12 AM
Incorrect df results (not -h, not a FAQ) nathang FreeBSD General 5 8th June 2008 06:44 AM


All times are GMT. The time now is 11:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright © 2007-2010, the authors
Daemon image copyright ©1988, Marshall Kirk McKusick